PROSLAVA BLJESKA

Milanović 10 minuta razgovarao s Glogoškim, Klemmom...

01.05.2015 u 11:35

  • +14

Državni vrh na obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović je u Okučanima u petak nakon komemoracije za poginule u operaciji Bljesak pozdravio organizatore braniteljskog prosvejda u Zagrebu Đuru Glogoškog i Josipa Klemma i druge branitelje koji su nazočili komemoraciji

Milanović je nakon komemoracije prišao braniteljima i pozdravio se s njima te je uslijedio destominutni razgovor, u kojem su branitelji na molbu premijera iznijeli svoje probleme i razloge zbog kojih prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu.

Branitelji su pritom Milanoviću predložili da ih pozove na sastanak i razgovor o braniteljskim problemima i pravima, za koja smatraju da su im uskraćena.

Kako javlja N1 Milanović je odgovorio: 'Ok probat ćemo, ja sam htio da se to riješi odmah, nisam razumio gdje je problem. Jedino što nije ukupno smanjeno su stavke za branitelje. Provjerit ćemo neke stvari jos jednom, ali ono što znam sigurno da nitko nije napakostio vama (Glogoškom), Klemmu ili nekom drugom".

Branitelji su iznosili probleme, optuživali ministra Freda Matića, a Milanović ga je branio - "Ne dam na čovjeka koji je bio u logoru za Hrvatsku". "sve je on to vec čuo, što je napravio od tada, ništa, sve je bilježio, ništa nije pisao. Šest mjeseci nije napravio ništa", dobacivao je Glogoški

Hrvatska u Okučanima u nazočnosti državnoga vrha obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Bljeska" kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija, a počela je prvoga dana svibnja napadom Hrvatske vojske i specijalne policije iz smjera Novske i Nove Gradiške na južni i središnji dio tog okupiranog područja.

Operacija je trajala do 3. svibnja 1995. i njome su oslobođeni Okučani, koji su tada bili središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, te 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. U manje od 32 sata hrvatske su snage uspostavile i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na glavnim su smjerovima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojba potpomognutih protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu izvedeni masovniji udari hrvatskoga zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je neprijatelj dodatno taktički iznenađen.

U oslobađanju zapadne Slavonije sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.