evo gdje sutra nema nastave

Sindikati otkrili što sutra spremaju Plenkoviću i obznanili podatak koji je i njih zapanjio: Štrajk raste!

22.10.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestili su o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najavili daljnji tijek štrajka. Na konferenciji su govorili predsjednici sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da će u štrajku biti škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nedavno je, kaže, izašla studija analize plaća od 2003. do 2017. Plaće visokoobrazovanih u javnom sektoru su 20 posto niže od onih u privatnom sektoru. Zaključeno je da su najniže plaće u javnom sektoru kada su u pitanju visokoobrazovani u prosvjeti i socijalnoj skrbi, naglasio je Mihalinec.

'Ako to nije argument za Vladu, onda ne znam što može biti argument. Vlada i ministar Aladrović ponavljaju stalno jednu te istu mantru. Više ne znamo kako da pristojno odgovorimo', kazao je Mihalinec.

Sutra će, kaže, opet izaći na zrak. U 11 sati na Trgu sv. Marka bit će sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program. 'Primijetili smo da premijer voli glazbu, pa ćemo mu prikazati još jedan repertoar glazbenih brojeva. Možda riječi neće biti baš iste, ali za to će se pobrinuti naše kolege iz glazbenih škola. Nazvali smo to sindikalni band aid Škola za život', kazao je Mihalinec.

  • +8
Konferencija za medije o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Današnji rezultati nadahnjuju. Pokazuju visok stupanj osviještenosti i želje. Postotak je 99,23. To je iznenađenje i za nas same. Svakim danom štrajk jača. Ovaj postotak je jasna poruka Vladi RH. Zaposlenici u sustavu obrazovanja nikada nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za svoj položaj', kazala je Sanja Šprem.

'Vlada uči našu djecu i šalje krive poruke, zaposlenici u sustavu obrazovanja pokazuju suprotno: to je prava škola za život. Djeco, u životu se morate znati boriti za svoja prava i svoje dostojanstvo', kazala je.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

'Ako ja slučajno sutra zapjevam, mislim da će premijer dati i više nego što tražimo samo da zašutim', našalila se Šprem.

'Ako Vlada kaže da učitelji ništa ne vrijede, onda svatko nad njima može izvršiti nasilje', dramatično je kazao Mihalinec i dodao da je njihova poruka - 'budi ponosan'.

Ako dođe, kaže, do sudske zabrane štrajka, poštivat će tu odluku i boriti se sudskim putem.