GP MALJEVAC

Policija pomjerila migrante 100 metara od granice, ima ozlijeđenih

24.10.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Prema podacima MUP-a, na graničnom prijelazu Maljevac večeras je oko 200 migranata, a policija ih je pomjerila 100 metara od granice, pri čemu ima ozlijeđenih. Migranti su ranije danas u okolici granice podignuli šatore s namjerom da tu provedu noć

'Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu Maljevac u srijedu navečer je neizmjenjeno u odnosu na cijeli dan, kada je velika skupina stranih miganata pokušavala prijeći državnu granicu Hrvatske i BiH. Na mostu i oko njega večeras je između 150 i 200 migranata', navodi glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH Marina Mandić za Hinu.

Prema Dnevnom avazu, policija je oko 20.45 sati veću skupinu migranata pomjerila '100 metara od mosta koji je granica između BiH i Hrvatske'. Tom prilikom ozlijeđeno je nekoliko ljudi, javlja N1 dodajući kako je na terenu i Hitna pomoć. Prema Avazovom reporteru s lica mjesta, povrijeđena su dva migranta, ali i najmanje jedan policajac.

Ranije danas sarajevski Klix javio je kako su migranti odlučili 'napraviti kamp na 'ničijoj zemlji' čime su nagovijestili dugu noć za sebe, ali i za granične policajce BiH i Hrvatske blizu Velike Kladuše'.

'Podsjećamo i na to da je kordon s pripadnicima Granične policije BiH tijekom dana probijen tako da se migranti sada nalaze priklješteni između dvije policije', piše Klix.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Ranije danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je stanje na hrvatskoj granici potpuno pod kontrolom policije.

'Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke', poručili su iz Ureda predsjednice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je također ustvrdio kako je hrvatska policija na granici 'vrlo spremna, opremljena i obučena', a premijer Andrej Plenković rekao je kako će Hrvatska 'kao i dosad, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka imigracija, naravno, poštujući sve visoke standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našeg prava'.

Podsjetimo, migranti koji danima čekaju na graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac danas su probili policijski kordon i krenuli prema RH, no zaustavio ih je drugi kordon policije. Zbog eskalacije stanja hrvatska je policija na graničnom prijelazu podignula prepreke. U sukobima i naguravanju bilo je ozlijeđenih migranata i policajaca.

MUP: Policajci RH ni u jednom trenutku nisu ušli u BiH

Iz MUP-a su u srijedu navečer poručili da je granični prijelaz Maljevac od 10 sati blokiran za sav promet te da građani za prelazak državne granice mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

U priopćenju su se osvrnuli i na današnje sukobe.

'U jednom trenutku, prilikom postupanja bosanskohercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije', tvrde iz MUP-a te dodaju da su dva hrvatska policajca lakše ozlijeđena.

Hrvatska policija, poručuju, raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika kako bi spriječila ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i u ovom trenutku njihovi su pripadnici pozicionirani na graničnoj crti.

'U potpunosti je netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, kako su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja', navodi se u priopćenju MUP-a.