NESREĆA KOD LOMNICE

MiG-u zatajio stajni trap pa se zapalio i srušio

05.08.2014 u 18:33

  • +9

Srušio se vojni avion MiG-21

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VGdanas

Bionic
Reading

Zrakoplov Hrvatske vojske MiG 21 u 14.47 sati srušio se na području Donje Lomnice kraj Velike Gorice. Nešto ranije sudjelovao je u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Pilot se uspio spasiti iskočivši na vrijeme iz zrakoplova.

Riječ je o avionu oznake 121, koji nije bio među letjelicama koje su poslane na remont u Ukrajinu, piše Večernji list.

Portal Kronike Velike Gorice piše kako je riječ je o zrakoplovu koji je na remontu bio prije 12 godina u Rumunjskoj.

Svjedoci pada tvrde kako je zrakoplov nekoliko minuta jako nisko letio iznad Velike Gorice koju je preletio nekoliko puta. Neki su vidjeli kako se avion zapalio u zraku te da ga je pratio drugi MiG.

Avionom je pilotirao pukovnik Stanko Hrženjak koji je lakše ozljeđen, riječ je o lakšim posjekotinama na tijelu.

Prije pada MiG-a, svjedokinja Đurđa Fabečić uočila je kako je rep zrakoplova u plamenu.

'Bila sam u kuhinji, otvorila sam prozor. Vidim kako odmah iznad naše štale leti MiG u smjeru aerodroma. Rep aviona bio je skroz u plamenu. Nije prošla minuta i čujem dva puta jaki udarac. Kako je pao na drugoj lokaciji, nije mi jasno. Valjda se okrenuo prema livadi', ispričala je Đurđa Fabečić za portal Kronike Velike Gorice.


'Prema prvim informacijama došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Zrakoplov je pao na nenaseljeno područje', izvijestio je MORH.

Portal defender.hr piše kako su srušenom MiG-u bili istekli resursi, ali mu je Samostalni odjel za vojni zračni promet 'na papiru' produžio resurse. 'Nije jasno zašto nije umirovljen zajedno s aparatom 122, jer su operativna tri remontirana jednosjeda i jedan dvosjed, a za kontrolu zračnog prostora potrebna su dva zrakoplova', tvrdi taj specijalizirani portal.