VAPAJ RODITELJA

Mia Lana ne hoda, ne priča: Treba joj pomoć!

16.01.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Mia Lana Knezović, teško bolesna djevojčica iz Vukovara, boluje od teške i rijetke bolesti zbog koje trpi i po 15 napada epilepsije dnevno. Za terapiju, kojom se pokušavaju ublažiti posljedice bolesti, roditelji nemaju novca i mole humane ljude za pomoć

Oboljela od rijetkog Lenox-Gasttautovog sindroma, Mia Lana Knezović ne priča i ne hoda, psihomotorno zaostaje, a ima i utvrđenu 100-postotnu invalidnost zbog oštećenja mozga. Iznos za terapiju koja bi joj mogla pomoći doseže skoro 25.000 eura, jer za terapiju aminokiselinama treba izdvojiti oko 5.000 eura, a za implantaciju matičnih stanica još 20.000 eura. Nažalost, Sanela i Davor Knezović, roditelji četverogodišnje djevojčice, ne mogu sami osigurati taj novac.

'Mia Lana uzima dva lijeka – Keppru i Depakine za epileptične napadaje. I uz ta dva lijeka ima konstantne napadaje svaki dan', kaže Davor Knezović. Dijete liječe kod nekoliko domaćih stručnjaka, vode je kod fizioterapeuta, a za pomoć su se obratili i inozemnim stručnjacima.

Za vrijeme boravka na liječenju dr. Edwina Hausera, poznatog austrijskog dječjeg neuropedijatra, Mia Lana je doživjela težak epi-napad i bila je hospitalizirana u bolnici Modlling. Po preporuci dr. Hausera djevojčici bi pomogla terapija aminokiselinama i implantacija matičnih stanica, no za sve to treba – 25.000 eura.

Roditelji su pokrenuli humanitarnu akciju 'Za Mia Lanin prvi korak' u koju se, za sada, uključilo nekoliko sportskih klubova i udruga. I KK Cibona se uključila u humanitarnu akciju, snimivši spot u kojem pozivaju ljude za pomoć u prikupljanju novca za kupnju vozila u koje bi se naknadno mogla ugraditi rampa za invalidska kolica.

'Mia Lana je dobila nova invalidska kolica koja ne stanu u auto, a niti jedna terapija ili kontrola se ne obavlja u Vukovaru nego dijete moramo voziti u druge gradove', kaže Davor.

Navodi i kako je djetetu, zbog nastavka epileptičnih napadaja, propisan i treći antiepileptik Topamax. 'Vidjet ćemo hoće li to pomoći. I dalje je najbolja solucija napraviti implantaciju matičnih stanica. Do sada smo skupili oko 40.000 kuna tako da smo još daleko od iznosa koji nam je potreban', poručuje Davor Knezović, pozivajući humane ljude još jednom za pomoć.

Obitelj Knezović objavila je i žiro-račun za prikupljanje pomoći, otvoren u Privrednoj banci Zagreb na ime Sanele Knezović, koji glasi: 2340009-3110331234 i na koji se mogu uplatiti sredstva za pomoć bolesnom djetetu.