MILANOVIĆ O REFERENDUMU

Mi nismo 'guske u magli' nego prije Airbus u magli

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.12.2011 18:02
  • Objavljeno 21.12.2011 u 17:49
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mandatar nove Vlade Zoran Milanović istaknuo je, odgovarajući na novinarski upiti hoće li se odgoditi referendum za ulazak Hrvatske u EU, kako su za to da se na referendum ide 22. siječnja radi dodatne komunikacije s hrvatskim građanima.

Prema postojećim propisima (deklaraciji Sabora) referendum bi se trebao održati 7. siječnja, no razmišljali smo da se pomakne da dodatno komuniciramo s hrvatskim građanima, izjavio je Zoran Milanović na današnjem božićnom prijamu predsjednika Ive Josipovića u KD Vlatroslava Lisinskog.

Mi se za EU pripremamo godinama; Hrvatska je ulazila, što svojom voljom, što na silu, u raznorazne aranžmane, a nikada u povijesti nije bila na pragu jedne organizacije nakon tako dugotrajnog procesa. Mi nismo 'guske u magli', svaka nova situacija jest neizvjesna i predstavlja neku vrstu magle, prije smo Airbus u magli jer dobro vidimo tu maglu, rekao je Milanović

Mandatar nove Vlade istaknuo je kako su za to da se na referendum ide 22. siječnja te da se ima dovoljno vremena.

Europska unija je dinamičan proces; ono što je danas aktualno za godinu dana će se promijeniti, a ključno pitanje na referendumu, koje je 'jednostavno, ali teško', nije jesu li građani zadovoljni određenim poglavljem pregovora, nego jesu li nakon deset godina za to da Hrvatska postane članicom EU, onakvom kakva je ona danas ili nisu, naglasio je Milanović.

Na pitanje hoće li nova Vlada ostvariti očekivanja na gospodarskom planu, o čemu je predsjednik Josipović govorio na prijamu, Milanović je rekao kako su to želje predsjednika Republike i želje svih onih koji su glasali za koaliciju, kao i onih koji nisu, te da bi u tome trebali svi biti jedinstveni.

Nemam iluzija, politika je izazovan i konfliktan posao, zadaća opozicije je da kritizira, ali vjerujemo u nekakav minimum konsenzusa i razboritosti da se izvučemo iz krize, dodao je.

Na novinarski upit je li prebacivanje resora prostornog uređenja iz ministarstva zaštite okoliša u ministarstvo graditeljstva popuštanje HNS-u, Milanović je rekao kako su to ministarstva hrvatske Vlade, a ne privatna.

Vlada je kolektivno tijelo, odlučuje većinom koju ćemo gurati prema konsenzusu, a ne preglasavanju, tako da je svejedno u čijem je što ministarstvu. Nema tu nikakve priče, postoje argumenti za jedno i drugo, opredijelili smo se da to bude u ministarstvu graditeljstva, kazao je mandatar nove Vlade Milanović.

Upitan da komentira nedolazak premijerke Jadranke Kosor na prijam predsjednika Josipovića, Milanović je rekao kako ne zna zašto nije došla te da vjerojatno ima razloga za to. Također je demantirao napise u medijima kako koalicija opstruira da Kosor postane potpredsjednicom Sabora.

Novinari su i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića pitali što misli o nedolasku Kosor na prijam, i tome da je u isto vrijeme sazvala sjednicu predsjedništva HDZ-a. Bebić je rekao kako ne zna niti je pozvan na sjednicu predsjedništva HDZ-a, no da bi, kada bi mora birati između ta dva događaja, izabrao tradicionalno, godišnje okupljanje predsjednika Republike.

Kao aktualni predsjednik Sabora želim do kraja ispuniti ono što mi je u opisu radnog mjesta, ono što je za mene i politička i građanska dužnost, dodao je.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić komentirao je buduću suradnju s novom vlašću, kojoj je poželio da radi dobro te da im svi koji mogu pomognu. Na pitanje hoće li s novom vlašću surađivati bolje ili lošije nego s dosadašnjom, s obzirom na neka otvorena pitanja oko imovine, kardinal Bozanić je naglasio da je "Crkva uvijek otvorena za suradnju sa svakim koji radi s čovjekom".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi