LORENCIN BLISTA OD SREĆE

Metropola i 'Cvit Mediterana' obaraju turističke rekorde

06.09.2015 u 19:44

Bionic
Reading

Posljednjih godina turizam je jedina gospodarska aktivnost koja konstantno raste. To pokazuju stalan rast broja dolazaka turista i broja noćenja u svim destinacijama na Jadranu, ali i ne samo tamo. Poslije rekordnog srpnja, stigli su podaci i za kolovoz. U razdoblju od siječnja do kolovoza, Zagreb i Split ponovo rastu: metropola u kolovozu nevjerojatnih 17 posto više noćenja, 'Cvit Mediterana' i županija 9,5 posto, izvijestio je RTL Danas, ugostivši ministra turizma Darka Lorencina

Rovinj, Poreč, Medulin, Umag - Istra i njene top destinacije tradicionalno ostvaruju najviše brojke - ali rastu i Dubrovnik, Zadar, Split... No za hrvatski turizam izuzetno je važno da nisu hit samo jadranske plaže.

Lorencin je podsjetio da je ukupan prihod ostvaren lani od stranih turista bio nešto malo manji od sedam i pol milijardi eura.

'Mi to pratimo po metodologiji Hrvatske narodne banke - kada je u prvom kvartalu ove godine porast bio gotovo 14 posto. Veliki pomak bit će zbog noćenja, koja su po svim vremenskim fazama i destinacijama u porastu', najavio je Lorencin za RTL Danas


Na svjetskog razini, tajna Zagreba i Splita, koji i ove godine bilježe rekorde, jest to što su to 'city break' destinacije, no to ne bi bilo dovoljno da obje destinacije nisu puno napravile da se preustroje, ponude proizvod više i postanu atraktivnije, kazao je Lorencin.

Mogu li se uopće sljedeće sezone rušiti ovi rekordi i kako? Je li ovo ipak vrhunac?

'Ne, nije. Hrvatska ima sve predispozicije i prostora imati turističku sezonu - ono što nama traje od svibnja do rujna - od posljednjeg tjedna ožujka do prvog tjedna studenog', odgovorio je Lorencin, potvrđujući da se Hrvatska rekordima može nadati i ubuduće.