zadnjih 60 godina

Metereolozi pobrojali koliko smo puta imali 'bijeli Božić'; evo i gdje je bio najčešći

22.12.2021 u 21:27

Bionic
Reading

Stručnjaci Državnog hidrometereološkog zavoda (DHMZ) objavili su novu opširnu analizu o pojavnosti 'Bijelog Božića' u posljednjih 60 godina. Posljednja analiza objavljena je još 2014. godine. Najnovija obuhvaća razdoblje od 1961. do 2020. godine na 11 glavnih metereoloških postaja nizinske i gorske Hrvatske: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič i Zagreb Maksimir, Parg i Zavižan. 'Bijelim Božićem' nazvali su onaj s barem 1 centimetar snijega na metereološkoj postaji

'Očekivano najviše bijelih Božića bilo je na našoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću (29) i Ogulinu (24). Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 od snijega bijelih božićnih jutara u posljednjih 60 godina. Zadnje bijelo božićno jutro na Zavižanu osvanulo je 2019. godine, u Gospiću i Pargu 2017. godine, a u Ogulinu 2011. godine. Na ostalim postajama snijeg je zadnji put izmjeren na božićno jutro 2007. godine.', navode u DHMZ-u, javlja HRT.

Ističu, kako će, na žalost mnogih, i ova godine potvrditi rijetkost bijeloga Božića.

'Nakon razdoblja hladnog vremena primjerenog dobu godine - koje će potrajati još u četvrtak - od petka će nastupiti izražena južina te zamjetan porast temperature zraka. Neće više biti jutarnjih temperaturnih 'minusa' – čak ni u gorju – a dnevna će temperatura zraka na Badnjak i Božić biti viša od 10 °C, ponegdje čak i oko 15 °C!', poručuju prognostičari. 

Bit će doduše dosta oblaka, ali uz mjestimičnu kišu, češću na Jadranu te u područjima uz njega, gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, od subote i jako, poručuju iz DHMZ-a.