NAD ATLANTIKOM

Meteor eksplodirao snagom nuklearne bombe!

24.02.2016 u 14:42

Bionic
Reading

Nad Atlantskim oceanom nedavno je zabilježena najveća eksplozija meteora nakon one koja se dogodila 2013. nad Čeljabinskom u Rusiji.

Eksplozija, čija se energija procjenjuje na oko 13.000 tona TNT-a, odnosno 13 kilotona, dogodila se 6. veljače u 14:55 po našem vremenu, međutim tek sada je izašla na vidjelo.

Za usporedbu nuklearna bomba 'Little boy' koja je eksplodirala nad Hirošimom imala je energiju od 15 kilotona TNT-a.

Meteor koji je u Čeljabinsku porazbijao mnoga stakla na zgradama, oštetio brojne krovove i ozlijedio više od 1000 ljudi, eksplodirao je značajno većom snagom od 500 kilotona TNT-a.

Ključni razlog zbog kojeg je posljednja eksplozija prošla nezamijećeno, osim snage, je i lokacija – dogodila se nad oceanom, na oko 1000 km od brazilske obale, na visini od oko 30 km.

Prikupljeni podaci pokazuju da u atmosferi Zemlje svake godine sagori 30-ak malih asteroida, veličine od jednog do 20 metara.

Budući da je najveći dio površine Zemlje prekriven morima i oceanima većina ih nezamijećeno pada u nenaseljenim područjima.

Podatke o padu novog meteora objavila je NASA-ina stranica Fireball and Bolide Reports koja prati najveća tijela koja ulaze u Zemljinu atmosferu. Događaje bilježe američki senzori, a ponekad i promatrači neba, osobito noćnog.