KIŠA, OLUJA, TORNADO

Meteo-alarm: Hrvatskoj prijeti opasno nevrijeme!

14.04.2014 u 12:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer u naše će krajeve stići oblaci, kiša i grmljavinsko nevrijeme, a potom i jaki hladan vjetar sa sjevera s kojim će temperature ponegdje pasti za 10°C. U utorak i srijedu podno Velebita očekuje se olujna bura s orkanskim udarima

U ponedjeljak će posvuda biti pretežno sunčano. Popodne u kontinentalnim dijelovima unutrašnjosti sa sjevera će se naoblačiti uz kišu, pljuskove, a ponegdje i grmljavinu. Naoblaka će se navečer i u noći na utorak preko cijele unutrašnjosti premještati prema jugu. Posvuda će puhati slab do umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak. U noći na utorak vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na umjeren sjeverac, a na Jadranu na umjerenu i jaku buru. Najviša dnevna temperatura posvuda će biti od 17 do 22 °C.

U utorak će posvuda biti svježije. Ujutro će u unutrašnjosti prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme, dok će na Jadranu biti oblačnije, osobito u Dalmaciji gdje će pasti još malo kiše. Tijekom dana u unutrašnjosti će se razviti oblaci uz mogućnost za poneki lokalni pljusak ili slabu kišu. Na Jadranu će se pretežno razvedriti, osim na krajnjem jugu gdje će još uvijek biti mogućnosti za malo kiše. U unutrašnjosti će puhati umjeren, u gorju i jak sjeverac, a na Jadranu umjerena bura i tramontana s jakim udarima. U noći na srijedu bura će duž Jadrana ojačati na jaku s olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka bit će od 1 do 6 u unutrašnjosti te od 8 do 13 °C na Jadranu. Najviša dnevna u unutrašnjosti će se kretati od 9 do 14, a na Jadranu od 13 do 18 °C.

U srijedu će u unutrašnjosti prevladavati djelomice sunčano do pretežno oblačno vrijeme, popodne s ponekim lokalnim pljuskom ili slabom prolaznom kišom. Na Jadranu će biti sunčanije, no ipak mjestimice uz mogući razvoj naoblake i poneki pljusak. U unutrašnjosti će puhati umjeren, u gorju i jak sjeverac, a na Jadranu jaka i olujna bura s olujnim, podno Velebita do orkanskim, udarima. Jutarnja temperatura zraka bit će od -1 do 4 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 6 do 11 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti će se kretati od 8 do13, a na Jadranu od 13 do 18 °C.

Upozorenja na olujno nevrijeme!

Jako nevrijeme s olujnim vjetrovima u Hrvatskoj i okolnim zemljama predviđaju i stranice Meteoalarm te ESTOFEX-a.

Prema ovom potonjem u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu Mađarske očekuje se snažno nevrijeme s upozorenjem na olujne vjetrove razine 2 (najviša razina je 3), a u regiji također postoji i opasnost od stvaranja tornada. Meteoalarm daje znak da bi u području Like i Gorskog kotara čak moglo pasti i malo snijega.

U četvrtak će posvuda biti sunčanije, no i dalje uz sjeverac i buru koji će okretati na sjeverozapadnjak.

U noći na petak vjetar će oslabiti i okrenuti na zapadni, a zatim jugozapadni. Iako će za vikend i dalje biti promjenjivo sa sunčanim razdobljima, uglavnom će biti oblačnije uz veću mogućnost za kišu. Temperatura zraka bit će u postupnom porastu. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od 3 do 8, a na Jadranu od 8 do 13 °C. Najviša dnevna posvuda će biti između 15 i 20 °C.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link