DODIK OŠTRO NA MESIĆA

'Mesiću, ostavi se BiH, brini se o Podravci'

31.10.2009 u 18:08

Bionic
Reading

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se nepotrebno miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da time zapravo pokušava skrenuti pozornost s optužbi što ih je na njegov račun iznio bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec u slučaju Podravke

Reagirajući na izjavu što ju je predsjednik Mesić dao novinarima u subotu u Zadru, gdje je ustvrdio da BiH ne može funkcionirati na način predviđen Daytonskim sporazumom jer Dodik čini sve da razbije tu državu, premijer RS-a u pisanom je priopćenju dostavljenom medijima kazao daje 'krajnje je vrijeme da se hrvatski predsjednik prestane brinuti o Republici Srpskoj' te da bi bilo bolje da svoju brigu usmjeri na Hrvate u BiH koji su 'u potpunosti marginalizirani'.

Dodik tvrdi da su Hrvati u BiH u takvoj poziciji zahvaljujući i 'Mesićevoj neodgovornoj politici'.

Dodik u priopćenju navodi da predsjedniku Mesiću ovo nije prvi put da se, 'kad god ima problema u vlastitoj zemlji, nepozvan prihvaća arbitriranja oko BiH'.

'Umjesto da vlastitoj javnosti odgovori na optužbe što ih je na njegov račun izrekao Damir Polančec o upletenosti u aferu Podravka, Mesić, bježeći od istine, pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmjeriti na za njega uvijek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju', stoji u Dodikovoj izjavi.

Dodikov ured tvrdi i da 'odlazeći predsjednik Mesić mora ponuditi i odgovor o protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske', nazivajući to najvećim etničkim čišćenjem 20. stoljeća u Europi.

U razgovoru s novinarima u Zadru predsjednik Mesić je, osvrćući se na aktualnu situaciju u susjednoj BiH, rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.

'Premijer RS-a Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek osam posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, a Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o izdvajanju, što mi ne prihvaćamo', kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i da 'Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH'. 'Hrvatska u svemu vodi realnu politiku', dodao je Mesić.