POPUT BUSHA

Mesićeva izjava izazvala konsternaciju u Sloveniji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 16:07
  • Objavljeno 14.01.2009 u 16:00
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kojom tvrdi da su slovensko primorje oslobodili hrvatski partizani izazvala je u srijedu pravu ogorčenost i šok među slovenskim političarima, iako je bila izrečena u širem kontekstu

'Ja se još uvijek zauzimam za bilateralan dogovor o granici, ali ovakve izjave daju malo nade da će u dogledno vrijeme zavladati pamet', rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, reagirajući na Mesićevu izjavu da bi Slovenci danas gledali more s 20-kilometarske udaljenosti da nije bilo hrvatskih partizanskih jedinica koje su u teškim borbama pred kraj Drugog svjetskog rata osvojile prostor Istre i primorja sve do Trsta.

'Što duže traje vakuum u našim odnosima, sve više ulazimo u polje iracionalnog. Bojim se da se govor koji koriste političari zadnjih dana, a osobito u Hrvatskoj, može brzo pretvoriti u jezik mržnje, a to se djelomice već i dogodilo', izjavio je Vajgl za mariborski list Večer od srijede.

Slovenski tisak uglavnom je Mesićeve riječi prenio izvan njihova konteksta i pod 'senzacionalističkim', ali i ponekad i uvredljivim naslovima, kao što su: Niski udarac hrvatskog predsjednika, Povjesničar Mesić zna tko je oslobodio Trst, te Mesić učinio smiješnim sebe i Hrvatsku

Slovenski mediji uglavnom ocjenjuju da su takve izjave u sadašnjem osjetljivom trenutku, kad se pokušava naći izlaz iz zastoja u hrvatskim pregovorima s EU-om koje je blokirala Slovenija zbog graničnog prijepora, nepotrebne jer smanjuju povjerenje među državama koje ionako nije veliko.

Ljubljansko Delo navodi da je Mesićeva izjava 'povijesna neistina' i da je 'nekorektna', iako je, kako dodaje, ne treba shvaćati previše ozbiljno jer je predsjednik Mesić 'poznat po šalama' i izjavama koje su često na granici dobrog ukusa.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin, kojega uskoro očekuje kampanja za ponovni izbor na ovogodišnjim slovenskim izborima za Europarlament, izjavio je, navode slovenski mediji, da mu se Mesićeva izjava čini 'nevjerojatnom'.

'Čak ako je tu izjavu dao zabunom ili zbog vlastite prostodušnosti po kojoj je poznat, to je još uvijek izjava najvišeg predstavnika hrvatske države", rekao je Kacin, dodajući da predsjednik Mesić postaje poznat po 'mesićizmima', kako bi se njegovi navodni politički 'gafovi' mogli nazvati po modelu koji je korišten za šale dosadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha

Iako odnosima s Hrvatskom ne posvećuju više najveći fokus svog interesa, kako su to činili odmah nakon što je Slovenija blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om, slovenski mediji i dalje veliku pozornost posvećuju 'zaoštrenim' odnosimaZagreba i Ljubljane, posebno zbog neizvjesnosti kako će se blokada nastaviti i riješiti sadašnji spor. Pritom pomno prate i mjere svaku izjavu, osobito kad dolazi od najviših političara s obje strane.

Uz plinsku krizu u Europi te neke nejasnoće u funkcioniranju vladajuće koalicije lijevog centra, ali i mjere nove vlade protiv gospodarske krize, medijski prilozi i komentari o slovensko-hrvatskim odnosima u Sloveniji su i dalje jedna od najvažnijih tema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi