NORMALIZACIJA ODNOSA

Mesić: Tenzije između Hrvatske i Srbije rezultat su izborne kampanje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2016 15:01
  • Objavljeno 08.09.2016 u 15:00
Stjepan Mesić i Zoran Živković založili su se za smirivanje napetih odnosa između Hrvatske i Srbije

Stjepan Mesić i Zoran Živković založili su se za smirivanje napetih odnosa između Hrvatske i Srbije

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bivši predsjednik Hrvatske i kandidat na listi Narodne koalicije Stjepan Mesić i bivši premijer Srbije Zoran Živković ocijenili su u četvrtak u Zagrebu da se zaoštrene odnose između Hrvatske i Srbije može i mora normalizirati, za što je potreban dijalog, a slažu se da su sadašnje tenzije dijelom rezultat aktualne predizborne kampanje u Hrvatskoj

Mesić i Živković su i osobni prijatelji, a uoči kave u kafiću 'Charlie' dali su izjavu za novinare u kojoj su ustvrdili da između dviju susjednih zemalja postoje problemi i pojačane tenzije, te pozvali na njihovo rješavanje i smirivanje situacije.

Mesić je ustvrdio kako on i Živković, predsjednik srbijanske Nove stranke, u svojim zemljama predstavljaju one snage koje žele miran suživot i dobru suradnju između Hrvatske i Srbije. 'Problema ima, ali oni se mogu riješiti, samo moraju i jedna i druga strana biti za to', ustvrdio je.

Hrvatska treba pomoći Srbiji, BiH i Crnoj Gori da što prije uđu u Europsku uniju koja je 'naš interes i sudbina', poručuje Mesić. Jugoistok Europe pod svaku se cijenu treba udružiti u EU. 'Da otvorimo svoje granice i surađujemo, da je građanima svejedno s koje su strane granice, da nema ovog dizanja na potenciju nesporazuma koji su mogu riješiti za stolom', dodao je.

O tome tko je kriv za sadašnje podignute tenzije Mesić nije htio govoriti, ali je podsjetio da je prošlost 'bila burna'. Osnovni krivac je, kaže, u tome da se poslije odlaska Tita nije našao miran način raspleta u Jugoslaviji. 'No, do njega je teško moglo doći jer je Milošević mislio da se silom mogu promijeniti granice, a to se onda nije moglo rješavati sporazumom', rekao je.

Da su tenzije nepotrebne poručuju i Mesić i Živković, jer se sva pitanja mogu riješiti mirno, razumno, dijalogom, a slažu se da su sadašnji odnosi između dviju zemalja dijelom narušeni i uslijed predizborne kampanje u Hrvatskoj.

'Jedan od razloga svakako je i taj, jer su neki mislili, neću ih imenovati, da ako malo dignu tenzije da će dobiti malo više glasova u kutijama. Ja u to nisam siguran', kaže Mesić.

Živković drži da će se nakon izbora 'sigurno smiriti strasti', ali smatra da to nije dovoljno. Suradnja između Hrvatske i Srbije mora biti podignuta na višu razinu, a građani tih zemalja zaslužuju miran i lagodan život, poručio je.

Očekuje pomoć Hrvatske u daljnjem putu Srbije prema EU, 'a ne opstrukcije koje su najavljene u kampanji'. Također, očekuje rješavanje svih problema povratnika izbjeglica Srba u Hrvatsku, kao i da se status hrvatske nacionalne manjine u Srbiji podigne na višu razinu.

Postoji odgovornost Hrvatske i Srbije u vezi pitanja BiH, naglašava Živković i kaže da oko toga 'ne smije biti igranja s politikom i politikantstvom zbog izbora'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!