UPUĆEN ZNAK MILOSTI

Mesić razmatra pomilovanje Mirka Norca

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.11.2009 19:58
  • Objavljeno 07.11.2009 u 18:48
Mirko Norac se vjenčao

Mirko Norac se vjenčao

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mario Todorić

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u intervjuu za Medija servis, a kojeg je poslijepodne prenio Narodni radio, govorio je o situaciji kada je pozvao na predaju generala Antu Gotovinu u vrijeme kada je Gotovina bio u bijegu, te o mogućnosti pomilovanja generala Mirka Norca

ZAGREB - Govoreći o tadašnjem pozivu za predaju generalu Gotovini, u kontekstu hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju, predsjednik Mesić je objasnio svoje namjere.

"Zato da bi šteta bila manja pozvao sam generala Gotovinu da se pojavi pred hrvatskim organima, i on je u jednom intervjuu Pukaniću rekao da je spreman doći u Zagreb, odgovoriti na svako pitanje, a onda ako odluči sud, da bi onda otišao u Haag", rekao je predsjednik Mesić.

"Nakon takve njegove izjave smatrao sam da su se stekli uvjeti, da njemu treba malo kuraže da se pojavi u Hrvatskoj, pa ako hoćete i da se pojavi u mom uredu", kazao je Mesić. Dodao je kako bi "time Hrvatskoj olakšali nastavak pregovora s Europskom unijom".

U vezi s kritikama na taj njegov potez koje su se tada pojavile u medijima Mesić je kazao: "Dobro, ja prihvaćam, možda sam imao malo više ambicije da riješim jedan slučaj, ali evo nije uspjelo".

Komentirajući je li mu to bio najgori potez u oba predsjednička mandata, dodao je kako ni drugi put "ne bi drukčije postupio. Jedino bi možda na drugi način njemu poslao poruku da vodi računa i o sebi i o svojoj obitelji. Jer, je li mu sada ovo bolje ili da se prijavio i dobrovoljno otišao u Haag - mogao se braniti sa slobode", kazao je Mesić.

Na pitanje o mogućnosti pomilovanja generala Mirka Norca do kraja predsjedničkog mandata, kazao je kako "za ono što je netko učinio, sud je donio pravorijek".

"Međutim", dodao je Mesić, "tamo gdje postoje okolnosti da čovjek može očekivati znak milosti, jer su ispunjeni neki uvjeti koji nisu bili u vrijeme izricanja kazne, onda nastupa taj institut taj pomilovanja".

"Ako se tu bude uklopio i Mirko Norac ili neki drugi ja ću reagirati", izjavio je predsjednik Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi