NEUTRALNI STAV

Mesić neće podržati Josipovića

22.11.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Iako je prije pet godina u predsjedničkoj utrci podupro Ivu Josipovića, njegov prethodnik Stipe Mesić izjavio je kako zasad neće podržati ni jednog kandidata

Ocijenio je da ustavne promjene, koje su dio Josipovićeva programa, nisu tema koja previše zaokuplja građane te da oko toga postoji manjak koordinacije između Vlade i predsjednika. Ako vlada ide s prijedlogm da se Ustav mijenja i dopunjuje, a s druge strane predsjednik ide s prijedlogom novog Ustava. Eto, jedno s drugim ne ide. Tu bi se trebalo usuglasiti nekakva stajališta, rekao je Mesić.

Na pitanje je li Josipović dovoljno kontrolna poluga s obzirom na to da je iz iste političke opcije došao, Mesić je rekao kako je predsjednik zauzeo jedan neutralan stav. On ima sigurno strogo određenu funkciju, i prava i dužnosti prema ustavu, ali ima i odredbu ustavnu koja govori da vodi računa o funkcioniranju državnih mehanizama, i zato smatram da je trebalo nešto više učiniti.

Komentirao je i proces koji se vodi protiv Josipa Perkovića u Njemačkoj. Iznio je svoja, već svima poznata stajališta, kako smo jedina zemlja koja je šefa svoga obavještajnog mehanizma izručila drugoj zemlji. Dodao je da je Hrvatska pravna država te da im je trebalo suditi domaće pravosuđe.

Za kampanju je rekao da bi mogla biti prljava. Rekao je kako Kolindi Grabar- Kitarović zamjera najavu da će rehabilitirati generale koje je on umirovio.

'Umirovio sam ih jer sam smatrao da se u jednoj demokratskoj zemlji treba vladati po pravilima demokratskog društva. Netko tko je radio u NATO-u morao bi znati da se ne može dogoditi da generali u francuskoj vojsci pišu politički pamflet vrhovnom zapovjedniku'. Mesić je rekao da mu neki kandidati spočitavaju svjedočenje pred Haškim sudom