NOVI PLAN OPORBE

Mesić na čelu Kukuriku koalicije?

23.03.2010 u 20:41

Bionic
Reading

Nakon što se ponovno zakuhalo sa stanom premijerke Jadranke Kosor, HDZ je krivca za sve opet pronašao u SDP-u. Dapače, procjene idu toliko daleko da se šuška da iza svega stoji ujedinjena oporba, odnosno tzv. Kukuriku koalicija, koja kao kandidata za premijera želi istaknuti Stipu Mesića

Iako zvuči nevjerojatno, teza o Mesiću kao novom predvodniku oporbe zapravo i nije toliko nemoguća pod uvjetom da, kako piše iPress.hr, sve nezadovoljnije mlade snage SDP-a prije toga smijene vođu oporbe Zorana Milanovića s vrha stranke.

O Mesiću kao mogućem premijerskom kandidatu oporbe govori se već duže vrijeme, što on sam nije pretjerano čvrsto opovrgavao. Prema 'starim' je najavama Mesić trebao biti predstavnik trećeg, alternativnog bloka u kojem bi bili IDS, HNS, SDSS i HSLS. No, šefovi malih stranaka ipak su brzo shvatili da baš tako ne mogu stići do vlasti. Kukuriku koalicija je stoga barem naizgled 'zabetonirala' oporbeni blok SDP-HNS-IDS, međutim i dalje je upitna njihova složnost koju svako malo pokvari kakav susret Radimira Čačića s premijerkom Kosor.

Zoran Milanović, piše iPress, suočen sa sve jačim otporima u stranci, nije se oglasio ni o eventualnoj zaštiti svojih članova od kaznenog progona. Većina 'visokih' SDP-ovaca smatra da bi Mesić na mjestu premijera u situaciji u kojoj institucije sustava ne rade svoj posao bez dozvole i poticaja s vrha, jamčio takvu zaštitu članovima koalicije koja ga dovodi na vlast, otkrivaju iPressovi izvori unutar Kukuriku koalicije.

Eventualni povratak Mesića logičan je ishod činjenice da političke stranke u nas funkcioniraju isključivo kao interesne organizacije političkih nomenklatura. Stoga na hrvatskoj političkoj sceni već dva desetljeća gledamo ista lica, političari nemaju ni novih ideja, a očito je, ni novih ljudi.

Stoga bi prvi korak u normalizaciji hrvatske politike bio radikalna promjena izbornog zakona, ali i uvođenje otvorenih listi koje bi omogućile proboj nekih novih kvalitetnih lica na hrvatskoj političkoj sceni.