RONILAC OPTUŽUJE MINISTRA

'Mesić mi je oteo nalazište broda s blagom'

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Splitu u četvrtak bi trebao početi postupak u kojem Lorenz Marović, vlasnik ronilačkog obrta Manta, tuži Republiku Hrvatsku, a u sporu je s novim ministrom kulture Jasenom Mesićem zbog pronalaska broda Re d'Italia, oklopnjače potopljene u Viškoj bitki 1866. godine

Pretpostavlja se da je na brodu bilo sto tisuća zlatnika koji bi danas vrijedili između 20 i 100 milijuna eura, piše Dalmacijanews. Marović je krajem travnja 2005. godine kod Visa otkrio olupinu te posumnjao da bi se moglo raditi o talijanskom brodu Re d'Italia.

Ministarstvo kulture je odbacilo navedene optužbe protiv svog prvog čovjeka, Jasena Mesića. 'Gospodin Lorenz Marović pokrenuo je tužbu protiv RH koju u tom sporu zastupa Državno odvjetništvo iz Splita. Na prijedlog Državnog odvjetništva, ministar kulture mr. Jasen Mesić pozvan je isključivo u svojstvu svjedoka', priopćila je glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec.

Jasen Mesić je tada bio voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a Marović tvrdi da je o pronalasku izvijestio Odjel za inspekcijske poslove Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Navodno ga je ubrzo nakon slanja obavijesti nazvao Mesić i tražio da mu da koordinate broda, što je Marović odbio sve dok se Mesić 2. svibnja nije pojavio u Komiži s punomoći koju mu je potpisao Jadran Antolović

Dao mu je informacije o lokaciji olupine, pa je Mesić sutradan isplovio prema Hvaru na francuskom istraživačkom brodu. Tri dana nakon toga objavili su da su locirali Re d'Italiju i uzeli sebi sve zasluge za pronalazak broda.

Osim toga tko je prvi pronašao brod, upitno je i jesu li Francuzi imali sve potrebne dozvole za istraživanje. Iz Ministarstva tvrde da će se na ročište u četvrtak odazvati njihov predstavnik te da će iznijeti sve relevantne i raspoložive podatke vezane za taj slučaj.