'ODAO POČAST KVISLINŠKIM SNAGAMA'

Mesić kritizirao Josipovića zbog Bleiburga

22.06.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Na predjelu Satničko podno Tuhobića održana je, u nazočnosti bivšeg predsjednika Republike i počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Stjepana Mesića, središnja proslava Dana antifašističke borbe naroda Hrvatske u Primorsko-goranskoj županiji

Okupljenima na Satničkom, gdje je u kolovozu 1941. osnovana prva partizanska jedinica na području te županije 'Božo Vidas – Vuk', obratili su se predsjednik SABA-e PGŽ Dinko Tamarut, predstavnici Bakra i Županije, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je istaknuo kako je veza između Dana antifašističke borbe i Dana državnosti neraskidiva te pokudio one koji negiraju činjenicu da je današnja Hrvatska stasala na temeljima antifašizma.

'Nažalost, ima ih koji žele zaboraviti da je Hrvatska izborena krvlju antifašističkih boraca i odlukama Zavnoha i Avnoja. Među nama ima mnogo onih koji umanjuju značaj antifašističke borbe plasirajući neistine, na primjer besramnu emisiju o Titu koja je povijesni fasifikat plaćen našim novcima', kazao je Obersnel te pohvalio Mesićevo zalaganje za vrijednosti antifašizma.


I Mesić je u govoru je osudio serijal o Titu, optuživši ga za povijesni revizionizam i širenje neistina među mlađom populacijom koja tako, rekao je, putem medija na krivi način uči o povijesti svoje zemlje i biva dezorijentirana. Istaknuo je i da su antifašizam i komunizam dva različita pojma, iako su u nas antifašističku borbu vodili komunisti te osudio ratne zločine.

'Antifašizam nije isto što i komunizam, a zločini kojih je bilo na strani pobjednika ne smiju se zamagljivati ideološkim predznakom. Tih zločina je bilo, no ti zločini iz osvete nemaju ideološki predznak. Apsolutno sam za osudu zločina i na strani pobjednika, ali sam kategorično i protiv odavanja počasti pripadnicima kvislinških snaga koje su s okupatorom ratovale protiv svoje vlastite zemlje', kazao je Mesić, zaključivši kako je važno da antifašistički borci budu sposobni politički usmjeravati Hrvatsku na njezinom putu u EU te u europskoj budućnosti.

Svečanosti kojima je obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj danas su, uz središnju u šumi Brezovici kod Siska, na kojoj je sudjelovao državni vrh, održane i u drugim dijelovima Hrvatske.

U Puli su predstavnici Grada i Istarske županije, vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni predstavnici pulske gradske i županijske Udruge antifašista, položili vijence u Titovu parku na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma te na Gradskom groblju na spomenik palim antifašističkim borcima Pule. Sindikati koji djeluju u brodogradilištu Uljanik položili su pak vijence na spomen-obilježje uljanikovcima poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi.

U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, položilo je kod Kamenog križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav vijenac i zapalilo svijeće.