DIPLOMACIJA

Mesić i Vlada imenuju 12 novih veleposlanika

23.08.2009 u 20:44

Bionic
Reading

U sjeni skandala sa šefom hrvatske misije pri UN-u Nevenom Juricom, hrvatska vlada i predsjednik Stjepan Mesić određuju tko će naslijediti čak 12 veleposlanika i sedam konzula kojima istječe mandat. U MVPEI-u po ustaljenom pravilu ne žele otkrivati kandidate za veleposlaničke dužnosti, ali opterećeni skandalom Jurica tvrde da će političkih imenovanja ubuduće biti manje te da se služba tijekom godina u dobroj mjeri profesionalizirala

'Mi bismo, naravno, voljeli da je cijela priča s Juricom odrađena izvan javnosti, ali u svemu tome korisno je to da je svima koji rade u diplomatsko-konzularnoj mreži poslana jasna poruka da poslije zloupotreba slijede sankcije', kaže izvor Večernjeg.hr blizak vrhu Ministarstva.

Tome bi, kaže, trebao pomoći i novi zakon o vanjskim poslovima koji je u pripremi, a prema kojem bi MVPEI dobio veću ulogu nego što ju je imao do sada. Veleposlanik dosad nije zbog lošeg rada mogao biti kažnjen smanjenjem plaće jer je za to bio potreban potpis predsjednika države i premijera, pa tako, primjerice, Jovan Vejnović i nakon otkrića afere s dopremom alkoholnih pića u Libiju i dalje prima punu plaću. Prema nekim informacijama, i Vejnović je od kraja srpnja pod istragom USKOK-a.

Uključujući veleposlanike i konzule, ukupno se 124 osobe ovog ljeta i jeseni vraćaju u Hrvatsku zbog isteka mandata, a zamijenit će ih ukupno 40 novih djelatnika. Riječ je, naravno, o mjerama štednje koje će u sklopu novoproklamiranih ušteda zahvatiti i Ministarstvo i diplomatske postaje.

Od spominjanih ukidanja veleposlanstava odustalo se, ali zato se ide na varijantu slanja što manje ljudi, uz angažiranje lokalnog osoblja tamo gdje je to nužno. Od dolaska nove garniture u kojoj je uz ministra Gordana Jandrokovića glavnu riječ vodila i energična državna tajnica Bianca Matković. Ministarstvo se smanjilo za stotinjak ljudi.

Do kraja mandata ove vlade, planirali su, trebalo bi se dodatno smanjiti za još dvjestotinjak, do optimalne brojke od oko 1.200 ljudi. Iako pri vrhu Ministarstva tvrde da nitko neće završiti na ulici i da će iskoristive kadrove preseliti u ministarstva i druga tijela državne uprave gdje za njih ima potrebe, a prije svega se misli na poslove vezane za pregovore s EU – na Zrinjevcu, kao uostalom i na brojnim drugim adresama, vlada ovih dana pojačana psihoza.