NISU PRIJAVILI NEPRAVILNOSTI

Mesić i Sanader znali za 'aferu kamioni'

29.12.2009 u 20:07

Bionic
Reading

Predsjednik Mesić, bivši premijer Sanader te Berislav Rončević, bivši ministar obrane, a sada optuženik u 'aferi kamioni', još u siječnju 2005. dobili su od Vojne sigurnosne agencije 'Informaciju o postupku nabave nebojnih motornih vozila za potrebe OS RH'

U tom dokumentu od nekoliko stranica, koji je potpisao tadašnji ravnatelj VSA-e brigadni general Gordan Čačić koji je prije godinu dana poginuo u nesreći na skijanju, te koji je, kao posljednji od 378 dokumenata, priložen u optužnicu protiv Rončevića i Ive Bačića, sažeto je prikazano ono što se pretvorilo u prvorazrednu političko-pravosudnu aferu.

No iako ta informacija datira od 27. siječnja 2005. te iako se u njoj, među ostalim, navodi i da je VSA 'analizirala postupke dijela uključenih ustrojstvenih cjelina MORH-a i OS RH koji su rezultirali poništenjem postupka nabave te donošenjem odluke ministra obrane o ugovaranju nabave kamiona vojne namjene izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion', nitko od onih kojima je ta informacija dostavljena o njoj nije izvijestio represivna i pravosudna tijela.


Nije, iako su to prema 171. članku Zakona o kaznenom postupku sva trojica bili dužni učiniti jer ih taj članak obvezuje da prijave sva kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a za koja su doznali ili su im dojavljena. I dok se vjerojatno nije moglo očekivati da to učine Sanader ili Rončević te na taj način možda inkriminiraju sami sebe, čudno je što to nije učinio Mesić.

Istina, on je u siječnju 2005. tijekom svoje kampanje prozvao Rončevića zbog izravne pogodbe. Zatim je priča utihnula do 2007, kada je u prosincu Mesić opet to naveo kao primjer netransparentne javne nabave, a pričom su se tada počeli baviti mediji, a zatim i USKOK.

Kada se afera razbuktala, Mesić je na novinarske upite odakle zna za kriminal u MORH-u travnju za Večernji list kazao: 'Razgovarao sam s državnom revizoricom Šimom Krasić. Rekla je da su oni sve utvrdili i dali dalje u proceduru'. No, revizijsko izvješće datira od 6. srpnja 2005., pa ispada da je Mesić o sumnjivim poslovima ipak doznao prije od VSA-e.Poništeno nadmetanje.

No koliko je poznato, Mesić nikad nije policiji ili tužiteljstvu dostavio dokument u kojem je pisalo da je ministar obrane odlučio da se izravnom nagodbom sklopi ugovor s Eurokamionom. VSA je navela i da su 'u prvom poništenom nadmetanju povoljnije ponude Eurokamiona dostavile tvrtke MAN Importer za vozila MAN te tvrtka Automehanika za vozila Renault'.

VSA navodi i da je Renaultova ponuda dostavljena samo s cijenom, bez popratne dokumentacije, te da se zato nije razmatrala, no napominju da 'prethodno ukinuto povjerenstvo tijekom postupka nije utvrdilo navedene nedostatke u vezi s vozilima tvrtke Renault'.

Iz Mesićeva ureda na sve ovo odgovaraju da je 'prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, u slučaju kada prikupljeni podaci pokazuju nezakonitosti, DORH dužna izvijestiti obavještajna agencija, a ne predsjednik države'.