PIKANTERIJE IZ PRIVATNOG ŽIVOTA

Merkel u slobodno vrijeme sadi krumpire, a boji se samo psa i groma

18.04.2013 u 18:38

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel voli cvijeće i sadi krumpir na svom seoskom imanju u mjestu Uckermark u sjeveroistočnoj Njemačkoj. Najmoćnija žena svijeta boji se samo groma i pasa, koje ne voli vidjeti u svojoj blizini. To su neke od tajni koje otkriva knjiga o Angeli Merkel koju je napisao Nikolaus Blome, voditelj berlinske redakcije najtiražnijeg europskog dnevnog lista Bild, piše Večernji list

Novinar koji dobro poznaje kancelarku i njezin rad knjigu je prigodno nazvao 'Angela Merkel – umjetnica oklijevanja', s aluzijom na stil vladanja žene koja se prometnula u osobu oko koje se baš sve vrti u europskoj politici. Zbog njezine politike oklijevanja u njemački jezik ušla je i riječ 'merklati', što znači nešto između odugovlačiti i oklijevati. Blome kaže da je Merkel žena koja je oklijevanje razvila do 'umjetničke političke forme'.

Merkel ima fobiju od pasa, a autor ističe zgodu kada je njemačku kancelarku u Sočiju Vladimir Putin dočekao sa svojim psom pasmine akito, koji je stalno lajao.

'Merkel je bila bijesna', napisao je novinar i urednik Nikolaus Blome.

Angela Merkel je normalna, prilično normalna', piše Blome i podvlači riječ prilično. Svako jutro Merkel svome mužu servira doručak, a jelo koje najbolje zna pripremiti punjeni su goveđi odresci koji se na jelovniku nađu za rijetkih slobodnih dana.

Jedna od omiljenijih riječi kancelarke Merkel je psovka 'Scheiße' (sra..), koju koristi kada je ljutita i kada se ne slaže s nečim.

'Ovu riječ upotrebljava puno češće nego što bi se očekivalo od jedne kancelarke', ističe Blome.

Merkel ne samo da obožava nogomet, nego o njemu gotovo sve zna, ističe autor Blome.

'Odlična je imitatorica – imitira političare, a među njima i Silvija Berlusconija', piše Blome.