koronakriza

Merkel: Pandemija tek na početku; Njemačka povećava uplate u proračun EU

23.04.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu u četvrtak kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na razini Europske unije i najavila povećanje njemačkih uplata u zajednički europski proračun

'Nitko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom', rekla je Angela Merkel tijekom obraćanja parlamentu koje uobičajeno prethodi svakom sastanku na vrhu Europske unije.

Merkel je upozorila kako se kod trenutnog uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi "samo o jednoj etapi" u borbi protiv pandemije.

'Mi se još uvijek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu', rekla je Merkel.

Merkel upozorava protiv prebrzog popuštanja mjera Ona je iznova kritizirala ponašanje nekih saveznih pokrajina koje inzistiraju na što bržem i obuhvatnijem popuštanju restrikcija poput otvaranja škola ili gastronomskih objekata.

'Ponašanje nekih saveznih pokrajina mi stvara brige. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bi prebrzo', upozorila je Merkel.

Njemačka kancelarka je ukazala i na ograničavanje građanskih prava tijekom koronakrize i objasnila da joj do sada ništa nije tako teško palo kao zadiranje u temeljna prava poput prava na kretanje ili putovanje.

'Ova pandemija je teret po demokraciju jer ograničava upravo naša egzistencijalna prava i potrebe', rekla je Merkel.

'Nova situacija traži puno veća izdvajanja u proračun EU'

Merkel je uoči EU samita rekla kako novonastala situacija iziskuje i nov pristup financiranju ove zajednice.

'Mi moramo biti spremni u duhu solidarnosti, na jedno određeno vrijeme, u zajednički proračun uplaćivati potpuno drugačije, što znači mnogo više, doprinose. Jer mi želimo da se sve zemlje članice gospodarski oporave', rekla je Merkel i dodala kako je Europa "sudbonosna zajednica" te da se to mora i pokazati u ovom "neočekivanom izazovu pandemije".

Ona je istodobno još jednom odbacila ideju zajedničkog preuzimanja dugova preko tzv. korona-obveznica, između ostalog i zbog komplicirane procedure koja bi zbog potrebne privole svih 27 parlamenta EU-a bila dugotrajna.

'To bi bio dugotrajan i kompliciran proces koji nikome ne bi pomogao u sadašnjoj situaciji. Sada se radi o tome kako brzo pomoći kako bi ublažili posljedice krize', rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je dala i punu podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) te ju okarakterizirala kao 'neophodnog partnera' u borbi protiv pandemije.