I NADALJE SAVEZNICI

Merkel odbija zamrzavanje izvoza oružja u Tursku

12.09.2017 u 19:04

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je odbacila potpunu obustavu izvoza oružja u NATO saveznicu Tursku obrazloživši odluku time da su te prodaje već donekle ograničene, ali i da Turska ostaje ključna saveznica u borbi protiv Islamske države

Merkel je svoje stajalište iznijela dan nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao da Berlin treba obustaviti izvoz većine oružja u Tursku zbog pogoršanja poštivanja ljudskih prava u toj zemlji s kojom Njemačka ima sve zategnutije odnose.

Kancelarka je za njemačku televiziju NDR rekla da će Njemačka o turskim zahtjevima za kupovinu oružja odlučivati od slučaja do slučaja. Ona je također rekla da ne vidi razloga za uvođenje upozorenja za njemačke turiste koji putuju u Tursku, ali je dodala i da će Berlin držati otvorenima svoje opcije.

Gabriel je u ponedjeljak na okruglom stolu koji je organizirao list Handelsblatt rekao da Njemačka 'na čekanje treba staviti sve velike zahtjeve za izvoz oružja koje je Turska poslala' i dodao da njih 'nije malo'.

Prije Gabrielove izjave glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova objavio je da se vjeruje kako je u Turskoj zbog političkih optužbi pritvoren još jedan njemački par.

Gabriel je krajem kolovoza savjetovao njemačkim građanima da 'dobro promisle' prije nego li se odluče otputovati u Tursku.

Turski ministar za odnose s EU-om Omer Celik u utorak je upozorio da bi odluka Njemačke o obustavi izvoza oružja u Tursku oslabila borbu Ankare protiv terorizma i Europu učinila ranjivijom.

'Njemački ministar vanjskih poslova mora svoje izjave ozbiljno formulirati. To se oružje koriste u borbi protiv PKK-a i ISIL-a', rekao je Celik.

'Ta bi odluka oslabila tursku borbu protiv terorizma, a slabljenje turske borbe značilo bi da bi Europa u budućnosti postala ranjivija', rekao je i dodao da 'Njemačka sigurnosna pitanja mora isključiti iz političkih rasprava'.

Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu novinarima je u utorak rekao da Gabrielove izjave ne pristoje ministru vanjskih poslova i da je kancelarkino stajalište prikladnije. Također je dodao da pokušaji pridobivanja potpore birača napadanjem Turske uoči njemačkih izbora krajem mjeseca neće dati rezultata.