NJEMAČKI MEDIJI

Merkel dobila konkurenciju, zove se Mario Monti

12.01.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Posjet novog talijanskog premijera Marija Montija njemačkoj kancelarki Angeli Merkel predstavlja novo poglavlje u rješavanju krize eura, smatraju njemački mediji, koji ističu da je Monti predstavio i svoje nove ideje za stabilizaciju zajedničke europske valute koje ne uključuju samo rezove i radikalnu štednju

Kako prenosi njemački lijevo orijentirani tjednik Die Zeit, talijanski novinari su se svojim njemačkim kolegama žalili na novog talijanskog premijera Marija Montija tijekom njegovog jučerašnjeg posjeta Berlinu.

'Kada je Berlusconi bio na vlasti, uvijek smo mogli računati na nekakav gaf ili skandaloznu izjavu, a sada se razgovara samo o ozbiljnim sadržajima', citira Die Zeit primjedbe talijanskih novinara.

Doista, na sastanku talijanskog premijera, inače bivšeg visokopozicioniranog bankara u Goldman-Sachsu, s njemačkom kancelarkom je bilo govora o najozbiljnijim temama: paket štednje, mjere za rast gospodarstva, porez na financijske transakcije.

Angela Merkel je tako konačno dobila sugovornika po svojoj mjeri, koji bi mogao utjecati na rješavanje krize eura mnogo više nego kolerični francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ili izolacionistički raspoložen britanski premijer David Cameron.

S druge strane, dok je Silvija Berlusconija manje-više cijela politička Europa smatrala klaunom, Montija se uzima vrlo ozbiljno, što znači da Merkel više nije u poziciji jedina diktirati mjere za spas eurozone.

Monti je nakon dolaska na vlast odmah proveo oštre mjere štednje, u iznosu od 30 milijardi eura, ali kao profesor ekonomije i bankar s velikim profesionalnim iskustvom smatra da radikalni rezovi i ništa drugo sigurno neće riješiti probleme eura i gospodarskog rasta. Talijanski premijer je zagovornik uvođenja euroobveznica, povećanja novčanih sredstava za stabilizacijski fond EFSF, a zagovara i veći angažman Europske centralne banke u ovoj situaciji, otprilike na tragu onoga što predlaže i nobelovac Paul Krugman.

FAZ: 'Monti zaslužuje sve pohvale'

Merkel je na zajedničkoj press konferenciji pohvalila Montijeve mjere, no nije bilo previše riječi o razlikama u pristupu rješavanju krize. Njemački mediji također o talijanskom premijeru pišu s velikim poštovanjem, što je u odnosu na tretman kakav je dobivao Berlusconi (kojega je jedino više ismijavao britanski The Economist) nebo i zemlja.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatira da 'Monti zaslužuje sve pohvale', no zamjera mu se što napominje da bi pretjerane mjere štednje mogle izazvati antieuropske proteste u Italiji. 'Zbog čega bi sav teret trebali na svojim leđima ponijeti talijanski umirovljenici?', pita se FAZ, koji zaključuje da bi Monti trebao uzeti više novca bogatim Talijanima, koji ga itekako imaju na računima.

S druge strane, svi hvale Montijevu izjavu na press konferenciji o tome da 'Italija više nije izvor zaraze za eurozonu' te je opet u stanju 'igrati ključnu ulogu, uz Njemačku i Francusku, u stabilizaciji eurozone'. Ipak, Die Zeit upozorava da 'pomirljiva atmosfera između Merkel i Montija ne treba zavarati', jer su oboje pod velikim unutarnjopolitičkim pritiskom izbora koji dolaze 2013. godine.