reforme u bih

Merdžo: Venecijanska komisija potvrdila da prijedlozi HNS-a ispunjavaju presude ESLJP

02.02.2022 u 17:51

Bionic
Reading

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo, koji je bio sudionik razgovora o izbornim reformama u Neumu proteklog vikenda, izjavio je kako je Venecijanska komisija ocijenila prijedlog hrvatske strane o izbornim i ustavnim reformama sukladnim presudama Europskog suda za ljudska prava

„Hrvatski prijedlog su predstavnici Venecijanske komisije podržali“, rekao je Merdžo u intervju za Radio televizije Herceg Bosne iz Mostara. Pojasnio je kako se radi o izmjene Ustava kojim bi se otklonila diskriminacija manjina sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava (ESLJP).

Dodao je da su predstavnici hrvatskih stranaka okupljeni u Hrvatski narodni sabor BiH spremni nastaviti razgovore o izbornoj reformi na temelju prijedloga koji ispunjava očekivanja ESLJP-a, ali i presude Ustavnoga suda u predmetu Ljubić koji se tiče legitimnog političkog predstavljanja.

„S ovim stavom sve ono što smo predlagali dobilo je potvrdu s najviše razine i spremni smo nastaviti razgovore na tom osnovu“, rekao je Merdžo.

Radi se o prijedlogu izmjena Ustava po kojemu bi se svi građani mogli kandidirati u Predsjedništvo BiH, a pronađena formulacija glasi da se radi o članu Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda i drugih građana. Jednako rješenje i formulacija bi bila i za srpskog, odnosno bošnjačkog člana državnog vrha. Do sada su u Predsjedništvo BiH birani po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin što je sud u Strasbourgu ocijenio prijepornim.

Stručnjaci Venecijanske komisije sudjelovali su zajedno s predstavnicima hrvatskih i bošnjačkih stranaka te posrednika iz SAD-a Matthewa Palmera i EU-a Angeline Eichhorst na razgovorima o izbornoj reformi u Neumu.

Njihov se stav drži presudnim jesu li prijedlozi ustavne i izborne reforme sukladni europskim standardima i presudama Europskoga suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH je otkrio kako su u modeliranju novog prijedloga ustavnih i izbornih reformi hrvatske strane sudjelovali međunarodni eksperti iz Europe i SAD-a, među kojima su bili i bivši članovi Venecijanske komisije. Pri tome nije precizirao njihova imena.

Merdžo je odbacio tvrdnje kako se tijekom razgovora o izbornoj reformi raspravljalo o promjeni nadležnosti Doma naroda na čemu inzistira bošnjačka strana čak i unatoč tome što takvo što ne traži nijedna presuda suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH.

On smatra kako bošnjačka stranka svjesno izbjegava dogovor o izbornoj reformi kako bi na sljedećim izborima predviđenim za listopad Hrvate posve izbacila iz vlasti.