SVJEDOK MUSTAČ:

Merčep je bio zapovjednik MUP-ove postrojbe

12.06.2012 u 19:20

Bionic
Reading

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa u izvještaju SIS-a spominjalo kao zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a te da se u tom dokumentu opisivala i 'zločinačka metodologija' te postrojbe.

U nastavku suđenja Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991., svjedok je ispričao da nigdje nije vidio da je Merčep formalno bio zapovjednik, ali da ga se u funkcionalnom smislu tretiralo kao čovjeka koji je zapovjedao, odnosno bio funkcionalni zapovjednik.

Mustač je rekao i kako misli da u SIS-ovom izvještaju nije vidio riječ ubojstvo, već da je bilo riječi o mučenjima, iznuđivanju iskaza, nasilju i samovoljnom ponašanju. Za postrojbu je rekao da je imala ogromnu autonomiju ponašanja i bila na granici samovlasti, što je, kazao je, odudaralo od uobičajene organizacije.

Svjedok je rekao da ne zna je li netko službeno bio šef te MUP-ove postrojbe ni tko je bio zapovjednik Merčepu, koji je službeno bio savjetnik u MUP-u. Svjedok nije znao reći ni je li u lancu zapovijedanja bilo još ljudi između Merčepa i ministra.Po Mustačevu shvaćanju, pripadnici postrojbe spontano su okupljeni kroz rat te su u Merčepu našli čovjeka kojeg mogu sljediti.

SIS-ov izvještaj je potpisao tadašnji pomoćnik ministra obrane Josip Perković, kazao je svjedok, kojem nije poznato što je temeljem tog dokumenta poduzeto. No, sudu je odgovorio je da je to bilo u nadležnosti predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka, Josipa Manolića, koji je mogao nešto poduzeti u dogovoru s predsjednikom države i nadležnim ministrom.

Mustač je ispričao i da je vidio Tomislava Merčepa u predvorju ureda Josipa Manolića, ali ne zna je li to bilo prije ili poslije nego što je stigao izvještaj SIS-a.

Svjedok Ivan Tomšić, bivši zamjenik direktora Zagrebačkog velesajma na kojem je postrojba bila smještena, rekao je kako mu je jedan od pripadnika postrojbe, Stipe Manđarelo kojeg je od ranije poznavao, rekao da je zapovjednik njihove postrojbe Tomislav Merčep. Svjedok je ispričao da je Merčepa sreo na velesajmu nekoliko puta u prolazu u maskirnoj odori. Merčep mu, kaže, nije govorio o svojoj funkciji, ali se on prema pripadnicima postrojbe odnosio kao zapovjednik.

Jedna od uhićenih, Milutin Cicvara koji je s kćerkom bio dva dana pritvoren u Pakračkoj Poljani, posvjedočio je da je tamo vidio Merčepa koji mu je, nakon što je pušten, napisao broj telefona na propusnicu. Tijekom boravka u Pakračkoj Poljani svjedok je sreo rođaka Mirka Cicvaru koji je bio izudaran i preplašen te vidio tijelo Pere Rajčevića za kojeg je rekao da ne zna je li bio mrtav.

Danas je trebao biti saslušan i Živko Juzbašić, član vlade nacionalnog jedinstva početkom 1990-tih ali nije došao na sud jer mu nije uručen sudski poziv. U petak bi trebali svjedočiti Josip Manolić, bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova, Joško Morić i Željko Tomljenović, te pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić.