italija

Meloni najavila pomoć poplavljenima veću od dvije milijarde eura

23.05.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Talijanska vlada je u utorak najavila pomoć "veću od dvije milijarde eura" Emiliji-Romagni, pokrajini na sjeveroistoku zemlje stradaloj u nezapamćenoj poplavi u kojoj je poginulo 14 ljudi i pričinjena je golema materijalna šteta.

"Uz ove prve mjere izdvojili smo ukupno više od dvije milijarde eura za područja stradala u poplavi", rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni novinarima nakon sjednice vlade.

"Svjesni smo da govorimo o izvanrednoj situaciji i da će doći vrijeme obnove, ali zasad ne možemo utvrditi kolike su ukupne potrebe", dodala je Meloni.

Oko 700 milijuna namijenjeno je tvrtkama, većinom izvoznim, a 580 milijuna za tehničku nezaposlenost djelatnika.

"U situaciji u kojoj je Italija danas, nije lako pronaći dvije milijarde u nekoliko dana", istaknula je Meloni, čija je zemlja druga najzaduženija u eurozoni poslije Grčke.

Da bi se prikupila dodatna sredstva vlada je odlučila privremeno povećati cijenu ulaznice u muzeje za jedan euro i porez na dobitke od igara na sreću.

Prošlog tjedna je u samo 36 sati palo kiše koliko inače padne u šest mjeseci, zbog čega se dvadesetak rijeka izlilo iz korita, pretvorivši ulice u blatne rijeke i preplavivši goleme površine pod poljoprivrednim kulturama i mnoge farme.

  • +5
Giorgia Meloni posjetila poplavljenu regiju Emilia-Romagna Izvor: EPA / Autor: FABRIZIO ZANI