DIPLOMATSKA OFENZIVA

Meloni je mjesecima lomila Orbana, a slomila ga je u briselskom hotelu

01.02.2024 u 23:25

Bionic
Reading

Talijanska premijerka Giorgia Meloni odigrala je 'ofenzivu šarma' i na taj način natjerala mađarskog kolegu Viktora Orbana da pristane podržati slanje 50 milijardi eura pomoći Ukrajini. Francuzi, pak, ističu ulogu predsjednika Emmanuela Macrona

Pozivajući se na dvojicu diplomata iz zemalja koje ne dijele njezine krajnje desne političke stavove, Politico piše kako je Meloni svoju diplomatsku ofenzivu započela prije nekoliko mjeseci, s razgovorima i sastancima na kojima su sudjelovali razni ministri i dužnosnici, čak i prije nego što je 27 čelnika uspjelo postići dogovor o pomoći Ukrajini u prosincu.

I u srijedu navečer izaslanstva su radila do kasno u noć kako bi osigurala izlazak iz pat pozicije s Orbánom.

Ovog je tjedna Meloni pojačala svoje napore, razgovarajući s Orbánom preko telefona, a uslijedio je i prijelomni sastanak u otmjenom briselskom hotelu Amigo koji je trajao sat vremena, te ponovno u četvrtak ujutro prije početka samita.

U srijedu navečer, francuski predsjednik Emmanuel Macron također se sastao s Orbanom, nakon što je tjednima vršio svoju odvojenu diplomatsku inicijativu. Tijekom tog ručka Macron je zamolio Orbana da podijeli svoju viziju kako bolje integrirati istočne zemlje EU.

  • +6
Samit čelnika EU-a Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Macron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, ističu Francuzi, a to stajalište ponavljaju i dužnosnici drugih zemalja.

“Nikada nije želio antagonizirati Orbana, već ga je želio pridobiti za sebe. To je pristup koji se danas isplati”, rekao je izvor blizak francuskom predsjedniku.

Ove ofanzive šarma omogućile su predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da odmah započne summit objavom dugo očekivanog dogovora, rekao je jedan dužnosnik upoznat s raspravom u prostoriji.

Mađarska je ishod pregovora pokušala 'prodati' za domaće potrebe kao pobjedu Budimpešte. Orbánov politički povjerenik Balázs Orbán, koji nije u srodstvu s mađarskim premijerom, tvrdio je da je Budimpešta dobila što je htjela od samita.

“Na kraju prve godine mora se ponovno pregovarati o pomoći Ukrajini, a na kraju druge godine cijelo će se pitanje ponovno razmotriti u kontekstu proračuna EU-a za sljedeće razdoblje”, napisao je Balázs Orbán na mreži X.