IZBORI U BIH

Dodik i dalje širi teorije urote a oporba mu poručuje da je 'poremećen'

09.08.2018 u 14:38

Bionic
Reading

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini dobila je novi zamah nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio kako njegovi politički oponenti pripremaju "dramatični scenarij" odnosno izgrede u Banoj Luci uoči 7. listopada na što su mu oni uzvratili konstatacijom kako je psihički poremećen te kako bi stoga trebao hitno potražiti liječničku pomoć

"Čovjek (Dodik) se psihički poremetio i vjerojatno se s ovim više ne može nositi", kazao je u četvrtak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentirajući Dodikove tvrdnje iznesene dan ranije kako oporba preko skupine "Pravda za Davida" za 6. listopada u Banjoj Luci na dan izborne šutnje planira veliko okupljanje koje bi ugrozilo regularnost izbornog procesa.

Dodik je u izjavi koju je prenio javni servis RTRS zaprijetio kako će pozvati svoje simpatizere da "rastjeraju" prosvjednike koji već mjesecima svakodnevnim okupljanjima pokušavaju prisiliti vlasti da otkriju tko je ubio mladića Davida Dragičevića koji je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku.

"Mi imamo veoma pouzdane informacije o planu koji pripremaju neki iz oporbe, prije svih njihovi prvaci poput (Branislava) Borenovića. Svima je jasno da postoji njihova jasna koordinacija s okupljanjem koje se vrši u Banjoj Luci a s namjerom da se dovedu u pitanje sami izbori", izjavio je Dodik u četvrtak novinarima u Bijeljini dodatno pojašnjavajući što je točno mislio kada je govorio o uroti koja se navodno priprema.

Borenović je lider Partije demokratskog progresa (PDP) i ona je sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) okosnica bloka koji je oporba Dodiku i njegovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Borenović je Dodiku odgovorio već u srijedu poručivši mu kako priča "budalaštine" a za aktualnog predsjednika RS i kandidata za člana Predsjedništva BiH na listopadskim izborima postavio je dijagnozu poput one koju je izrekao Mektić.

"Dodik postaje ozbiljan psihijatrijski slučaj. Predlažem mu hitan pregled", kazao je Borenović kako ga je citirao portal Vijesti.

I Borenović i Mektić drže kako je izmišljanje katastrofičnih scenarija rezultat činjenice da Dodiku opada popularnost i da je suočen s mogućim porazom na izborima pa na ovaj način pokušava dodatno mobilizirati biračko tijelo.

Dodik pak tvrdi kako su njegova i pobjeda njegove stranke neupitni a to pokušava dokazati rezultatima istraživanja javnog mišljenja što ih financira SNSD.

Prema posljednjem SNSD-ovom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u četvrtak za tu bi stranku navodno glasovalo oko 40 posto birača a za oporbeni blok SDS-PDP oko 30 posto.

Dodikova je najnovija teza kako ovakvo raspoloženje biračkog tijela zapravo izaziva zabrinutost u međunarodnoj zajednici koja navodno stoji iza "dramatičnog scenarija" za 6. listopad pa onda sadašnju oporbu u RS-u pokušava iskoristiti za osporavanje očekivane pobjede SNSD-a.

Iz koalicije nevladinih udruga "Pod lupom" koja po uzoru na Gong u Hrvatskoj nadzire pripreme i provedbu izbora u BiH u četvrtak su upozorili kako je nedopustivo i nezakonito voditi predizbornu kampanju na način na koji se to čini u toj zemlji.

Jedan od čelnika koalicije "Pod lupom" i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Vehid Šehić podsjetio je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako se bez ikakvih sankcija krši zakonska odredba koja jasno kaže da se izborna kampanja vodi mjesec dana prije samih izbora.

U BiH to ne poštuje gotovo nitko a posebice stranke koje su na vlasti koristeći javne resurse za svoju promidžbu pa su promatrači koalicije već registrirali 51 slučaj nedopuštene predizborne kampanje.

"Sve govori da će izbori biti nepošteni, sve ovo što se pokušava raditi od određenih političkih subjekata je utjecaj na glas, nametanje i ugrožavanja slobode. Zamolio bih političke subjekte da građane oslobode bilo kakvih ucjena, da mogu izraziti svoju biračku volju ma kakva ona bila. Odgovorno tvrdim da od 2002. od kad je domaća institucija počela provoditi izbore oni nikada nisu bili pošteni i slobodni", kazao je Šehić.

Organizacija i provedba izbora u BiH u razdoblju od 1996. do 2002. godine bila je dio mandata misije OESS-a u toj zemlji a predsjednik izbornog povjerenstva po pravilu je bio američki diplomat na čelu te misije.