ČUVANJE RADNIH MJESTA U SAD-u

Meksiko želi dati prednost dijalogu s Trumpom

19.11.2016 u 21:31

Bionic
Reading

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je rekao u subotu da želi 'privilegirati' dijalog o novom programu s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je obećao protekcionističke mjere prema Meksiku kako bi zaštitio radna mjesta u Sjedinjenim Državama

'Suočeni sa stajalištima novoizabranog predsjednika Trmpa, sigurno je da mi sada želimo privilegirati dijalog radi sastavljanja novog programa', rekao je meksički predsjednik na godišnjem summitu Organizacije za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC).

'Meksiko želi i dalje biti gorljivi pobornik otvaranja', dodao je Pena Nieto koji je također branio sporazum o sjevernoameričkoj slobodnoj trgovini (NAFTA) zaključen 1994. između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika, koji je na udaru oštrih kritika Donalda Trumpa.

Tijekom kampanje republikanski kandidat je obećao niz šok-mjera po dolasku u Bijelu kuću: otkazivanje sporazuma o slobodnoj trgovini poput NAFTA-e, određivanje carinskih pristojbi na kineske proizvode i imenovanje Kine kao zemlje koja manipulira svojom valutom, otvaranje puta trgovinskim sankcijama.

'Nećemo dopustiti da nas s puta odvrate ti protekcionistički osjećaji koji se bude u raznim dijelovima svijeta, mislim da je globalizacija donijela više prednosti nego štete', dodao je Pena Nieto i naglasio središnju važnost veze Meksika sa Sjedinjenim Državama.