tinjajuće trgovinske napetosti

Meksiko domaćin samita 'tri amigosa', Bidena, Trudeaua i Lopeza

10.01.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Očekuje se da će čelnici Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade ostaviti po strani tinjajuće trgovinske napetosti i potražiti dublju gospodarsku integraciju na samitu koji počinje u utorak u Cidudad de Mexicu, a razgovarat će i o sigurnosti te migracijama

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ugostit će svog američkog kolegu Joea Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua na samitu poznatom pod neformalnim nazivom "Tri amigosa".

Dok su napori za rješavanje problema migracije i krijumčarenja droge dominirali bilateralnim sastankom između Lopeza Obradora i Bidena u ponedjeljak, očekuje se da će se fokus okrenuti prema gospodarstvu kada im se pridruži Trudeau.

Jačanje regionalnih gospodarskih veza "omogućuje Sjedinjenim Državama da budu proizvodna sila o kojoj je predsjednik Biden govorio, ali je također dobitna kombinacija za Meksiko i Kanadu", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Nadalje, to "smanjuje našu ovisnost o drugim zemljama i drugim dijelovima svijeta koji ne dijele nužno iste vrijednosti koje mi dijelimo s našim partnerima, ovdje u Sjevernoj Americi", dodao je.

Meksiko se nada da će imati koristi od pokušaja Washingtona da smanji svoju ovisnost o azijskim proizvođačima.

Prošle je godine SAD pozvao tu latinoameričku zemlju da se pridruži više milijardi dolara vrijednom projektu poticanja proizvodnje poluvodiča kako bi SAD u tom segmentu konkurirao Kini.

Biden je oživio razgovore "Tri amigosa" 2021., nastojeći ojačati suradnju nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odgodio regionalni samit.

No, odnosi Lopeza Obradora i Bidena nisu najbolji.

SAD i Kanada podnijeli su službenu pritužbu Meksiku za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma.

Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.

Dok bi Biden i Trudeau mogli privatno izraziti zabrinutost Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, u javnosti će vjerojatno naglasiti potencijal za bližu suradnju, ocjenjuje Reuters.

U ponedjeljak su također isplivale razlike između SAD-a i Meksika u pristupu rješavanja problema sa sve većim brojem migranata na zajedničkoj granici.

"Vrijeme je da se okonča ovaj zaborav, ovo napuštanje, ovaj prezir prema Latinskoj Americi i Karibima", rekao je na početku bilateralnih razgovora Lopez Obrador koji želi povećanje američkih ulaganja u regiji.

Biden je branio postupke SAD-a po tom pitanju, ističući da su uloženi "deseci milijardi dolara" u proteklih 15 godina.

"SAD pruža više inozemne pomoći nego sve druge zemlje zajedno", rekao je Biden.

“Nažalost, naša odgovornost ne završava samo na zapadnoj hemisferi”, dodao je.