upozorenje iz rusije

Medvedev opet prijeti: 'Upumpavanje oružja u Ukrajinu dovest će do globalne nuklearne katastrofe!'

27.02.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je da daljenje opskrbljavanje Ukrajine oružjem može dovesti do globalne nuklearne katastrofe

U komentaru za ruske novine Izvestija, Dmitrij Medvedev poručio je da 'upumpavanje oružja' u Ukrajinu sprječava 'bilo kakvu mogućnost oživljavanja pregovora'.

'Naši neprijatelji rade upravo to i ne žele shvatiti da će njihovi ciljevi sigurno dovesti do totalnog fijaska. Gubitak za sve. Kolaps. Apokalipsa. Gdje stoljećima možete zaboraviti na svoj bivši život, dok ruševine ne prestanu emitirati radijaciju', kazao je Medvedev.

Apokaliptična retorika Putinovog saveznika smatra se pokušajem odvraćanja vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om i zapadnih saveznika Kijeva od još većeg uključivanja u rat, piše Sky news.

Prošlog tjedna Vladimir Putin je izjavio da Moskva obustavlja svoje sudjelovanje u ključnom nuklearnom sporazumu sa SAD-om koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

  • +29
Godina dana rata u Ukrajini Autor: Maksym Polishchuk/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novi START ugovor ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti. Prema sporazumu, Moskva i Washington trebale bi se obvezati razmjestiti najviše 1550 strateških nuklearnih bojevih glava i maksimalno 700 projektila i bombardera dugog dometa.

Putin je rekao da Rusija ne može prihvatiti američke inspekcije svojih nuklearnih lokacija prema sporazumu,  sve dok Washington i njegovi NATO saveznici žele poraz Rusije u Ukrajini.