žrtve rata protiv droga

Međunarodni kazneni sud ponovno pokreće istragu ubojstava na Filipinima

18.07.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Žalbeni suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u utorak su dali zeleno svjetlo za istragu tisuća ubojstava tijekom filipinskog "rata protiv droga", što je potez koji su pozdravile obitelji žrtava i skupine za ljudska prava kao novi korak prema pravdi.

Žalbeni suci ICC-a su u presudi 18. srpnja odbili pokušaj Filipina da blokira istragu krvave kampanje bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea protiv narkotika. Njegov predstavnik je rekao da će ignorirati odluku.

Duterte "je uvijek smatrao da kao nezavisna i suverena država, samo filipinski sudovi mogu suditi za bilo koji zločin počinjen na teritoriju Filipina", rekao je Duterteov bivši glasnogovornik Harry Roque u priopćenju.

Bivši predsjednik "će se suočiti sa svojim optužiteljima bilo kada, no samo pred filipinskim sudovima i filipinskim sucima", kazao je Roque.

ICC je u rujnu 2021. odobrio službenu istragu mogućih zločina protiv čovječnosti navodno počinjenih pod Duterteovim vodstvom, no istragu je suspendirao u studenom 2021. na zahtjev Manile, koja je tvrdila da provodi vlastite istrage.

Međutim, sud je u siječnju ove godine rekao da nije zadovoljan načinom na koji Filipini provode "relevantne istrage" i tužitelji su nastavili s vlastitim. Manila se žalila na tu odluku u pokušaju da blokira daljnje djelovanje ICC-a.

To je "većinom odbio žalbeni sud", rekao je u utorak predsjedavajući sudac Marc Perrin de Brichambaut u sažetku presude, kojom se održala odluka suda niže instance u korist nastavka istrage.

Presuda je neke obitelji žrtava rata protiv droga ostavila u suzama nakon što su preko interneta gledali sudski postupak. Odvjetnica Kristina Conti, koja ih zastupa, rekla je da su "sretni, no istovremeno prestrašeni" zbog izazova koji slijedi.

Filipini su se za Duterteove vladavine povukli iz ICC-a u ožujku 2019. No, žalbeni su suci presudili da tužitelji i dalje imaju nadležnost zbog navodnih zločina jer su se zbili dok su Filipini još uvijek bili dio ICC-a.