VEĆA ZA NEKOLIKO KUNA

Međimurski župan morao si povećati plaću zbog zakona

20.07.2015 u 08:48

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec morao si je povećati plaću jer mu je bila premalena. Na to ga nije natjerala nužda – kredit u francima, primjerice – nego zakon, piše Večernji list

Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisao je ograničenja plaća župana, gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika pa se tako plaća župana i gradonačelnika velikog grada i grada sjedišta županije bez uvećanja za radni staž ne smije odrediti u iznosu većem od umnoška koeficijenta 6,42 i osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika.

Koeficijent za župana, prema odluci Skupštine Međimurske županije iz 2010., iznosi 9,03, a pomnožen s osnovicom od 2.445 kuna, po kojoj se dosad obračunavala plaća, daje 22.078 kuna bruto, što je manje od zakonski dozvoljenog iznosa, piše Večernji list.

Već u kolovozu iz županijskog će proračuna za županovu plaću biti isplaćeno točno 16,85 kuna bruto ili nekoliko kuna neto više nego što je primao dosad. A dosad je to bilo oko 12.700 kuna što je inače najmanja plaća među hrvatskim županima.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.