borba s virusom

Međimurske srednje škole prelaze na online nastavu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 11:26
  • Objavljeno 27.11.2020 u 11:26
tportal

Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Srednje škole na području Međimurske županije na dva tjedna prelaze na online nastavu, rečeno je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, koji je izvijestio da su u posljednja 24 sata u čakovečkoj bolnici umrle dvije osobe pozitivne na koronavirus

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženka Novak rekla je da je situacija u srednjim školama u ovom trenutku bolja nego je bila prethodnih tjedana, no problem je, ističe, javni linijski prijevoz koji koriste srednjoškolci. „Njihovo nesudjelovanje u javnom linijskom prijevozu u sljedeća dva tjedna očekujemo da će doprinijeti poboljšanju opće situacije”, dodala je.

Župan Matija Posavec rekao je da je od šest najpogođenijih europskih regija, njih pet u okruženju od 50 kilometara. To su, uz Međimursku, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija te Prekmurje i Koruška.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveću stopu incidencije ima Međimurska županija nakon koje slijedi Varaždinska, a zatim dvije spomenute slovenske regije, Koruška i Prekmurje.

„Mi smo u proteklih tri dana imali opet veliki broj testiranja, preko 1300. Imali smo, naravno, u tom velikom testiranju i značajni broj noovopozitivnih slučajeva”, kazao je Posavec.

Rekao je da je u ovom trenutku u odnosu na Republiku Hrvatsku u Međimurju aktivnih 6,4 posto slučajeva.

„Što se tiče hospitaliziranih pacijenata, tu je udio Međimurja na 4,1 posto, na respiratoru je 4,7 posto, od ukupnog broja slučajeva smo na 4,5 posto i na 4,1 posto oporavljenih”, naglasio je župan.

Pozvao je i sve načelnike i gradonačelnike na maksimalnu solidarnost prema građanima. Rekao je da bi u ovom trenutku gradovi koji imaju prirez trebali ga ukinuti te staviti moratorij na komunalnu naknadu kako bi se pomoglo građanima. Dodao je i da će uputiti dopis javnim poduzećima da se suzdrže u ovo vrijeme, koliko je to moguće, od iskopčavanja plina ili vode, u skladu s njihovim politikama.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je da je u bolnici trenutno hospitalizirano 97 pacijenata, od kojih je 15 primljeno unutar proteklih 24 sata, a 7 otpušteno. Umrle su dvije osobe starije životne dobi s brojnim komorbiditetima.

„Deset liječnika je pozitivno, 17 medicinskih sestara i 6 ostalih zdravstvenih radnika, što čini 3,7 posto svih djelatnika bolnice”, kazao je Novinščak.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec podsjetio je da je formiran i tercijarni respiratorni centar, „s nadom da neće biti aktiviran”.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!