'ZA ČISTI GORIČAN'

Međimurci referendumom spriječili izgradnju kompostane

17.02.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Prvi neslužbeni rezultati referenduma u međimurskoj općini Goričan pokazju da se neće graditi kompostana, jer je od izašlih 1 359 birača, protiv gradnje glasovalo 1 328 birača.

Od izašlih birača 1 328 je zaokružilo odgovor PROTIV na ponuđeno referendumsko pitanje, koje je glasilo: Jeste li protiv izgradnje kompostane i popratnih sadržaja u Goričanu označene u Detaljnom planu uređenja poljoprivredno-gospodarske zone istočno od Goričana, na građevnoj čestici komunalno-servisnih djelatnosti (oznaka K3) Općine Goričan?

61 birač je glasova ZA, dok su 32 listića bila nevažeća. Referendum je uspio jer je od 2 411 birača s pravom glasa, do zatvaranja triju biračkih mjesta izašlo njih 1 359 ili 56,2 posto.

Održavanje referenduma je pokrenula Građanska inicijativa 'Za čisti Goričan', koja je uspjela za njegovo raspisivanje prikupiti 833 potpisa.

U inicijativi smatraju kako će kompostana onečistiti okoliš.

Načelnik općine Goričan i saborski zastupnik Mario Moharić (SDP) nije dijelio njihove mišljenje te je pozvao građane da ne izađu na referendum za koji je smatrao da je bacanje općinskih novaca.

Izgradnju kompostane, nepovratnim sredstvima podupro je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je sa 100 posto nepovratnih sredstava financirao izradbu projektne dokumentacije, a s 80 posto izgradnju same kompostane.