RAVNATELJ BOLNICE VRAPČE:

'Mediji i NGO-i stigmatiziraju duševne bolesnike'

21.07.2013 u 21:49

Bionic
Reading

Nevladine udruge i mediji stigmatiziraju duševne bolesnike, psihijatrijske ustanove te psihijatre i druge psihijatrijske djelatnike pokušavajući se, na neprimjeren način, obračunavati s društvenim 'moćnicima' i u tome obračunu dovode u pitanje cjelokupni sustav, ističe u današnjem priopćenju predsjednik Hrvatskoga psihijatrijskog društva (HPD) i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. Vlado Jukić

U opsežnome priopćenju prof. Jukić napominje kako, posredstvom Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA), priopćenje želi uputiti svim medijima te svima na koje se ono odnosi.

Ističe kako se 'usuđuje reći da ima dobar uvid u stanje funkcioniranja hrvatske psihijatrije' te da 'nema prisilnih hospitalizacija koje bi imale bilo kakvu političku ili izvanpsihijatrijsku konotaciju'. S tim u vezi podsjeća da je u Vrapču od 1969. do 1987. godine, zbog političkih razloga, bilo 'izolirano' 49 osoba - 44 muškarca i pet žena i to u 120 navrata.

'Zadnjih dana neke nevladine udruge i neki mediji (posebno čudi da je u tom orkestru značajan doprinos daje HRT) svojim nastupima i napisima, možda s časnim namjerama, značajno su pridonijeli, daljnjoj i snažnijoj, stigmatizaciji osoba s duševnim smetnjama', stoji u priopćenju.

Jukić smatra kako 'voditi ovakvu 'harangu' protiv psihijatrije znači svoditi je na 'opasnu struku' koja samo čeka da, na mig moćnika, nekoga zgrabi i prisilno ga hospitalizira te mu, bez ikakve potrebe, daje opasne lijekove'.

Navodi kako se zna da, gotovo jedna trećina onih koji se hospitalno psihijatrijski liječe, negiraju da im je psihijatrijsko liječenje potrebno i ne žele se liječiti.

Jukić smatra da spomenuti 'pristup' medija i nekih nevladinih udruga samo pojačava njihov otpor prema liječenju, te ističe kako neliječena bolest često napreduje do razine koja, izravno ili neizravno, vrlo ozbiljno ugrožava samog bolesnika, a, nerijetko i njegovu okolinu.

Dodaje da se, od svih psihijatrijskih hospitalizacije, njih između dva do pet posto u svijetu provodi prisilno, a samo u Klinici Vrapče godišnje se prisilno hospitalizira 150-200 bolesnika, te da ih je gotovo dvije tisuće u bolnicu dovedeno protiv svoje volje ili u stanju u kome ne mogu izraziti svoju slobodnu volju, kao, navodi, 'u slučaju zbog koga je i došlo do ove hajke na psihijatriju'.

Upozorava i kako, s druge strane, 'ako duševni bolesnik počini neko teže kazneno djelo, isti mediji i nevladine udruge prozivaju psihijatre za nemar, nerad, neznanje i površnost te 'traže njihove glave' jer nisu na vrijeme proveli prisilnu hospitalizaciju i liječenje toga bolesnika'. Kao primjer navodi 'medijsko praćenja bijega sudsko-psihijatrijskog bolesnika iz 'Vrapča' početkom 2010. godine'.

Predsjednik HPD-a zaključuje kako hrvatska psihijatrija u pravilu funkcionira u skladu s pravnim normama i štiti ljudska prava duševnih bolesnika te se prema njima ophodi u skladu s normama dobre kliničke prakse.

Ističe kako je svjestan da stanje može biti i bolje te podsjeća da je, zahvaljujući višegodišnjem nastojanju struke, Hrvatski sabor prošle godine proglasio 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.

Najavio je da će na jesen ove godine, HPD i Klinika za psihijatriju Vrapče organizirati simpozij o temi 'Mediji i i psihijatrija - zaštita ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama, uloga medija na unapređenju mentalnoga zdravlja'.

Jukić dodaje da će biti pozvani svi koji su ovih dana istupali u medijima ili su bili autori napisa o 'zloupotrebi psihijatrije u Hrvatskoj', a nada se da će se oni i odazvati te aktivno sudjelovati na tome simpoziju kako bi svi zajedno pridonijeli boljoj zaštiti i položaju duševnih bolesnika. S tim u vezi, izvijestio je kako upravo sada radna grupa Ministarstva pravosuđa radi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.