tromi u suzbijanju pandemije

Medicinski savjetnici poljske vlade za covid-19 podnijeli ostavku, zamjeraju nekoliko stvari

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2022 16:42
  • Objavljeno 14.01.2022 u 16:42
Poljska

Poljska

Izvor: EPA / Autor: LESZEK SZYMANSKI

Trinaestero od sedamnaest savjetnika poljske vlade za covid-19 podnijelo je ostavku u petak optužujući populističku vladu za tromost u suzbijanju pandemije

Preporuke medicinskih savjetnika nedostatno se primjenjuju u potezima koje donosi vlada, obrazložili su u priopćenju koje je prenijela agencija PAP nekoliko dana pošto je Poljska s 38 milijuna stanovnika prešla prag od 100.000 umrlih s covidom.

Liječnici zamjeraju vladi "sve veću toleranciju prema onima koji niječu da je covid-19 prijetnja i da je cijepljenje važno u borbi protiv pandemije".

Vlada je "vrlo ograničeno djelovala kada je nastupio jesenski val koronavirusa, a zatim je tako postupila i prema prijetnji varijante omikron, unatoč golemom broju smrti", navode dalje u obrazloženju.

Ostavke su podnijeli pošto su više puta pozvali vladu da uvede oštrija ograničenja u pandemiji i pojača cijepljenje

Nekoliko zastupnika u vladajućoj većini otvoreni su protivnici cijepljenja, a vlada ovisi o njihovim glasovima u parlamentu.

Prema podacima ministarstva zdravstva, dvjema dozama cijepljeno je oko 21,3 milijuna Poljaka, a među njima je više od 8 milijuna primilo i treću.

Poljska je do petka potvrdila 4,28 milijuna zaraženih, od kojih je 101.841 umro s covidom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!