PANIKA U VLADI

Medicinski fakulteti blokiraju ulazak u EU!

03.06.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Dok se javnost detaljno obavještava o nastojanjima u svladavanju poglavlja o pravosuđu i borbi protiv korupcije, ekskluzivno otkrivamo novi kamen spoticanja: u posjedu smo dopisa u kojem ministri Milinović i Fuchs zajedno s glavnim pregovaračem Hrvatske za EU Vladimirom Drobnjakom preklinju predsjednika Rektorskog zbora da navede medicinske fakultete u zemlji da ubrzaju prilagodbu standardima EU-a bez kojih hrvatske liječničke diplome neće vrijediti u Uniji i bez kojih se blokira cijeli proces ulaska Hrvatske u EU

Prva stranica spornog pisma

Ulazak Hrvatske u EU otežat će činjenica da medicinski fakulteti u Hrvatskoj nisu uskladili studijske programe u s obavezom iz poglavlja 3. pristupnih pregovora koje se zove Pravo poslovnog nastana i slobodepružanja usluga, ekskluzivno doznaje tportal.hr.

Na ovaj bizaran propust upozorava dokument koji su 25. ožujka zajednički potpisali glavni pregovarač Hrvatske za EU Vladimir Drobnjak, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs, a koji je u posjedu tportala. U njemu se od predsjednika Rektorskog zbora prof. dr. Ivana Pavića traži da predstavnike svih sveučilišta u državi obavijesti o posljedicama neizvršavanja obaveze usklađivanja sadržaja studija u takozvanim reguliranim profesijama u koje spada medicina:

'Vlada RH je 15. listopada 2009. godine usvojila Izvješće o ispunjavanju obaveza iz poglavlja 3, kojim se Republika Hrvatska obavezala uskladiti navedene studijske programe, te ukoliko spomenuta obaveza ne bude ispunjena, Republika Hrvatska gubi kredibilitet. Pregovori o pristupanju se trebaju završiti, a to neće biti moguće ukoliko republika Hrvatska ne ispuni sve svoje preuzete obveze. Slijedom svega spomenutog, molim vas da o posljedicama neispunjavanja obaveze usklađivanja navedenih studijskih programa obavijestite predstavnike svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj', stoji u navedenom dopisu.

Naime, u sklopu područja koje u hrvatskim pregovorima s EU-om čine dio pregovaračkog poglavlja 3, Hrvatska se obavezala provesti tehničko usklađivanje u području uzajamnogpriznavanja kvalifikacija koje je regulirano Direktivom 2005/36/EC Europskog parlamenta i Vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija, a koja je sačinjena još 7. rujna 2005. godine. Cilj tog usklađivanja je da se fakultetske diplome od prvog dana članstva hrvatske u EU priznaju u svim državama Unije, što, sudeći prema ovom dokumentu i navodnom ignoriranju fakultetskih uprava nakon što su ga primile – neće biti moguće u slučaju liječničkih diploma.

Konkretno, medicinski fakulteti trebali su programe proširiti na 5.500 sati umjesto dosadašnjih 5.000, uključiti staž u studijski program i sve to započeti od ove jeseni, za prve četiri godine studija, kako bi već prve diplome vrijedile u Uniji.

Upozoreni još u ožujku 2009.

Sa ovim obavezama dekani medicinskih fakulteta upoznati su od ožujka 2009, kada su trebali započeti s izmjenama studijskih programa. Novi programi moraju biti izrađeni, a zatim ih mora odobriti Europska komisija i

moraju se početi provoditi u razdoblju koje prethodi zaključenju pregovora Hrvatske s EU-om.

Kada smo nadležnim ministarstvima postavili upit o reakciji sveučilišta i fakulteta na ovaj dopis, zavladao je potpuni muk. Glasnogovornik MZOŠ-a Duje Bonacci kratko nam je odgovorio da se za odgovor na ovo pitanje obratimo 'visokim učilištima koja provode programe obrazovanja medicinara, budući da im je Ustavom i ostalim zakonima omogućena autonomija u koju se državna administracija ne smije miješati', dok se ministar Milinović posve oglušio na naš upit. Ignoriranje novinarskog upita izabrali su i dekan MEF-a Zagreb prof. dr. Davor Miličić i dekan MEF-a Osijek prof. dr. Aleksandar Včev.

Dekan MEF-a u Splitu prof. dr. Matko Marušić tvrdi da je njegov fakultet obavio sve promjene i predložio ostalim fakultetima da zajedno održavaju skupne ispite, no o tome još nije stigao odgovor. 'Prije dokumenta koji navodite, još 25.siječnja 2010. svi medicinski fakulteti dobili su pismo ministra Fuchsa u kojemu se tražilo da uskladimo programe studija medicine, dentalne medicine, farmacije i sestrinstva s Direktivom 25. EU-a. Rok je bio 2. ožujka 2010. MEF Split na vrijeme je obavio taj zadatak i ministru dostavio traženu dokumentaciju', tvrdi Marušić.

Dekan MEF-a Rijeka prof. dr. Alan Šustić odgovorio je kratko da su, koliko on zna, svi fakulteti uskladili programe i uputili ih preko senata MZOS-u, a da je MEF Rijeka to učinio u travnju.

Neslužbeno se doznaje da se o ovoj temi razgovaralo na burnoj dekanskoj konferenciji održanoj u svibnju ove godine te da su se neki dekani pravdali velikim otporom studenataprema promjenama.

Jedan bivši diplomatski dužnosnik koji je želio ostati anoniman ovo je komentirao kao potpuni apsurd. 'Dokument je sigurno posljedica poruke iz Bruxellesa koji budno prati način na koji Hrvatska izvršava svoje obaveze u pristupnim pregovorima. Ono što je u njemu senzacionalno je činjenica da se radi o banalnosti koja može postati vrlo ozbiljna. Dok svi gledamo kako će proći uistinu teško poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima, ostale stvari nisu u fokusu javnosti. Podsjetit ću samo na događaj iz 2003. godine kada je šefica Misije RH pri EU Mirjana Mladineo poslala Vladi i svim ministarstvima upozorenje da će proglašenje ZERP-a sigurno i bezuvjetno predstavljati prepreku nastavku pregovora o ulasku RH u EU, no Račanova je Vlada svejedno u Saboru progurala ZERP. Svi znamo da ga je Ivo Sanader kasnije morao suspendirati, odnosno da je Mladineo bila u pravu', kaže naš sugovornik.