A POSAO ČEKA NJIH 2038

Medicinske sestre idu u štrajk zbog drugog rezanja plaća

29.07.2013 u 19:19

Bionic
Reading

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT) donio je odluku o pokretanju štrajka čiji će početak biti naknadno određen, rečeno je danas na konferenciji za tisak na kojoj su bili nazočni predstavnici svih upravnih tijela toga sindikata.

Razlog za štrajk je, kako je kazala predsjednica Glavnog vijeća Ankica Prašnjak, drastično smanjenje plaća po drugi put ove godine, iako je sindikat prije mjesec dana potpisao sporazum prema kojem sestre i tehničari odustaju od štrajka ako Vlada odustane od smanjenja plaća.

To je prelilo čašu, jer ne možemo unedogled tolerirati jednostrane odluke i nedostatak socijalnog dijaloga, rekla je Anica Prašnjak.

Ona se požalila da država s jedne strane ne želi sestrama i tehničarima platiti stotine i tisuće neplaćenih prekovremenih radnih sati, a s druge, na Zavodu za zapošljavanje posao čeka 2038 medicinskih sestara.

Mi smo naše živote podredile sustavu na štetu nas samih i naših obitelji i s tim moramo prestati, kazala je.

U pozadini je poništavanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz 2011. godine, čime je došlo do smanjenja plaća za 70 tisuća zaposlenih u sustavu zdravstva RH, a neka prava, kako su rekli, vraćena na razinu prije prethodnog kolektivnog ugovora iz 2004. godine.

U HSSMS-MT se žale da novi kolektivni ugovor nisu potpisali, kao ni Hrvatski liječnički sindikat, jer nisu sudjelovali u njegovu donošenju, pa čak ga nisu imali mogućnosti ni detaljno pročitati.

Vladi je bio dovoljno da taj kolektivni ugovor potpiše Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenke Avberšek, ali to HSSMS-MT ne obavezuje na njegovo poštivanje, rekli su.

Također, požalili su se na gubitak drugih prava vezanih za pripravnički staž, zdravstvenu preventivu i drugo.