epidemiologinja hzjz-a

Mayer: U kontaktu s virusom bilo je 25 posto građana, ako se pokaže da je od njih 20 posto imuno trebati će još 50 posto procijepljenog pučanstva

09.03.2021 u 22:56

Bionic
Reading

Dijana Mayer, epidemiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je prve rezultate serološkog istraživanja HZJZ-a koje je pokazalo da je 25 posto građana pozitivno na antitijela

'U kontaktu je bilo 25 posto, to znači da je njih 25 posto stvorilo antitijela. Mora se raditi test neutrazlizacija kako bi se vidjelo koliko ih je stvarno imuno. Može se dogoditi da se nakon dva tjedna pokažu konačni rezultati i da se pokaže da je od 25, 20 posto imuno, pa će nam trebati još 50 posto procijepljenog pučanstva.

Ne zna se da li je broj njihov dovoljan, i jesu li stvorili antitijela za obranu od koronavirusa. Na 1500 uzoraka je ova studija, ako je od toga 25 posto je bilo u kontaktu, trebamo još pedest posto građana procijepiti. Kako smo prema dobivenom cjepivu dosada dobili 400 000 doza, procijepli smo 60 posto građana. Ovisi o cjepivu, kako ih dobijemo, tako svi maksimalno radimo i cijepimo', kazala je Mayer u RTL-u Danas.

Upitana kad bi li se procijepljenost od 50 posto mogla očekivati do ljeta kazala je da 'ukoliko nam cjepivo bude došlo, početak ljeta, kraj ljeta, ali da je teško predvidjeti.

'Na početku godine smo imali dobar program, ali bili smo svjedoci da su nam isporučivali manje doza na nivou EU', kazala je Mayer.

Izrazila je uvjerenje da ćemo procijepljivanjem, preboljenjem imati manju smrtnost.

'Cilj nam je što manje novooboljelih i onih koji moraju ići na hospitalizaciju', istaknula je Mayer.

Komentirala je situaciju u Srbiji BIH i Italiji.

Očito je nepridržavanje epidemioloških mjera. I u BiH i u Srbiji imamo mjere, ne pridržavaju se. Teško je kontrolirati privatna druženja. To je ostavljeno na odgovornost građana. To je sve stvar apsolutno građana. Epidemija traje godinu dana. Svi se učimo – u cijeloj Italiji ima puno smrtnih slučajeva i porast novooboljelih. Ne gledamo smrtnost, nego novooboljele kada govorimo o trećem valu. Ne funkcionira lockdown tamo zbog privatnih okupljanja', zaključila je Mayer.