govor u parlamentu

May bi večeras mogla optužiti Moskvu za trovanje bivšeg ruskog agenta

12.03.2018 u 16:09

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May izvijestit će u ponedjeljak britanski parlament o tijeku istrage o napadu nervnim otrovom na bivšeg ruskog tajnog agenta, a neki očekuju da će za taj napad okriviti Moskvu

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) nalaze se u bolnici u kritičnom stanju od 4. ožujka kada su pronađeni u nesvijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyju na jugu Engleske.

May je upozorila da će Britanija oštro odgovoriti ako je Rusija odgovorna za to. Rusija niječe upletenost u napad.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta Tom Tugendhat rekao je da napad izgleda kao pokušaj ubojstva po narudžbi države te da očekuje da će May okriviti Rusiju.

'Iskreno, iznenadio bih se da ne uperi prst u Kremlj', rekao je za BBC radio.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

May će se obratiti parlamentu u 17,30 sati po srednjoeuropskom vremenu nakon što je jutros održala sastank s glavnim ministrima i visokim dužnosnicima vojske, policije i tajnih službi.

Skripal je bivši pukovnik ruske tajne službe GRU. Dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između Rusije i SAD-a 2010. U Rusiji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za Britance, ali je kasnije pomilovan.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da Skripalovo trovanje u Britaniji nije stvar ruske vlade.

Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Navedeni ruski građanin radio je za jednu britansku obavještajnu službu i incident se dogodio u Velikoj Britaniji. To nije stvar ruske vlade', kazao je Peskov novinarima.

Ruska državna televizija optužila je Britaniju za Skripalovo trovanje u sklopu specijalne opercaije čija je svrha pokvariti rusko domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva ovoga ljeta.