RIJEČIMA TVORCA

Matt Stone prokomentirao cenzuru u South Park: The Stick of Truth

10.03.2014 u 12:06

Bionic
Reading

EU i Australija cenzurirali su neke dijelove nedavno izašlog South Park: The Stick of Truth, no autore to previše i ne dira

U nedavnom intervjuu u The Guardianu, Matt Stone, jedan od tvoraca South Parka prokomentirao je cenzuru koju je najnovija South Park igra dobila u Europi i Australiji. Prema njemu "ona nije pretjerano promijenila stvari"

 

 

 

 

...međutim nismo planirali samo maknuti scenu i nastaviti kao da se ništa nije desilo. Radi se o otprilike 40 sekundi igre. Sve dok je rješenje uključivalo šalu na račun cenzure, mi nismo imali nikakvih problema s time."

 

Naime, kao što znate, scene koje uključuju analne sonde zamjenjene su stiliziranim slikama rasplakane koale za australsko tržište i "facepalmanog" Parisa za EU. Također, spomenuo je razliku između filmske cenzure i cenzure u video igrama. On, naime, tvrdi da se sve svodi na moralne odluke.

 

"Samo postojanje interakcije čini čitavu stvar drukčijom. U filmovima i TV serijama moralno sive odluke možete prodati skoro na svakodnevnoj bazi upravo zato jer demonstrirate posljedice i nagrade, dok u igrama postoji jako dobar razlog zbog čega je sve krcano nacistima, zombijima i vanzemaljcima - tamošnje moralne odluke su vrlo jasne."

 

Tijekom intervjua se također dotaknuo prijašnjih South Park video igrara.

 

"Bile su smeće. To je razlog zašto smo ih prestali raditi. Izrada velike serije poput South Parka takve je prirode da se prije ili kasnije morate naviknuti na mnogo licenciranih proizvoda koji vam se ne dopadaju (poput majica i sličnog)...to je ugovor s vragom."

 

Upravo zbog toga potrudili su se da ovaj naslov naprave kako spada. "Kupnja igre nije samo investicija od 60 dolara koje ste, budimo realni, mogli potrošiti negdje drugdje. Ona je, u konačnici, i vremenska investicija". South Park: The Stick of Truth je, uvjereni smo, napravio puno više od "opravdavanja investicije", čemu možete svjedočiti i u našoj recenziji.