VERBALNI DELIKT

Matijašević: Povucite otkaze ili vas čekaju prosvjedi

01.04.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević poručio je u srijedu poslodavcima da povuku otkaze ugovora o radu donesene mimo procedure zbog javnog iznošenja mišljenja, inače će organizirati prosvjede i tražiti ostavke odgovornih.

Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić tijekom 2012. i 2013. trošila je državni novac bez naknadnog pravdanja izdataka i tek kad je u tome uhvaćena benevolentno je dala otkaz, a s druge strane radnici zbog javnog istupa dobivaju otkaze bez obzira na kvalitetu svoga rada, upozorio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Ravnatelj HRT-a Goran Radman dao je otkaze trima novinarkama zbog javnih kritičkih istupa i time dao primjer drugim poslodavcima. Tako je i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak dao otkaz radniku Andriji Rogošiću zbog javno izrečenog stava o privatizaciji tog brodogradilišta, a u jeku kolektivnog pregovaranja sindikalnom povjereniku HŽ Putničkog prijevoza Daliboru Petroviću uručen je izvanredni otkaz.

Očito se radi o zastrašivanju radnika i sindikata koje poprima sve veće razmjere, drži Matijašević i dodaje kako je to tim više zabrinjavajuće jer otkazi nisu dani zbog nekvalitetnog rada, pa se čini kako se ponovno vraća praksa verbalnog delikta u društvu koje se smatra demokratskim.

Politika bez dostojanstva kroji uvjete u kojima se ne poštuje ljudsko dostojanstvo i narušava sloboda govora, ustvrdio je Matijašević i ocijenio da drastična razlika u posljedicama koje trpe radnici i ministrica dokazuju nepravednost društva. Pozvao je sve koji smatraju da su im u javnim istupima ugrožena prava i nanesena šteta da iskoriste sudske postupke kako bi se zaštitili.

Upitan postoji li mogućnost da se pridruže najavljenom prosvjedu Udruge franak, Matijašević je rekao kako je socijalno stanje sve gore pa HURS podržava prosvjede koji na to ukazuju, pa tako i prosvjede Udruge franak, kojima će se odazvati budu li pozvani.Također je podržao prosvjed branitelja u Savskoj u onom dijelu u kojem traže sudjelovanje u donošenju zakonske regulative koja se odnosi na njih.