POZIVAJU NA DIJALOG

Matica umirovljenika protivi se nasilnim prosvjedima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2011 10:01
  • Objavljeno 26.02.2011 u 09:58
penzioneri umirovljenici šetnja

penzioneri umirovljenici šetnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Matica umirovljenika Hrvatske priopćila je danas kako izražava nezadovoljstvo položajem umirovljenika u društvu, a posebno zbog zamrzavanja rasta ionako preniskih mirovina, ali se, kako navodi, oštro protivi organiziranju nasilja i prosvjeda koji izlaze iz okvira demokratskog ponašanja.

"Umirovljenici nose najveći teret gospodarske krize, ali žele demokratski dijalog i nude prijedloge za rješavanje svojih problema umjesto uključivanja u bilo kakvo nasilje i ulične nerede. U demokratski uređenoj državi jedini način na koji treba mijenjati odnose u društvu je djelovanje kroz institucije sustava, a na kraju ostaje mogućnost promjena i na izborima", navodi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske.

Dodaje kako je na njezin prijedlog formirano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje će nuditi sadašnjoj i budućim Vladama prijedloge za rješavanje problema umirovljenika te da se bez stavova tog Vijeća više neće moći donositi zakoni i propisi koji se odnose na umirovljeničku populaciju. Istovremeno, Matica je predložila i Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi starije životne dobi u kojoj su sadržana temeljita reformska rješenja od životnog interesa za umirovljenike, a uključuju i prava koja su osigurana u zemljama Europske unije. "To je jedini način da se demokratskim sredstvima, dijalogom i mirnim putem postigne onaj cilj koji je od najvećeg interesa za ljude treće životne dobi", navodi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske.

"Pozivamo stoga sve umirovljenike da se uključe u naše aktivnosti i da ne nasjedaju pozivima na nerede onih koji pokušavaju stvarati kaos i bezvlašće te se koristiti nasilnim nedemokratskim sredstvima za svoje ciljeve. Pozivamo i sve stranke i udruge civilnog društva da se uključe u dijalog i da svojim ponašanjem doprinesu da se problemi u društvu rješavaju samo mirnim demokratskim načinom, a to je u interesu i svih generacija", stoji u priopćenju Matice umirovljenika Hrvatske koje je potpisao njezin predsjednik Josip Vincek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi