TOMAŠIĆ U EUROPARLAMENTU:

'Matesov moralni integritet opravdano se preispituje'

22.10.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić u okviru rasprave o imenovanju hrvatskog člana Europskog revizorskog suda Nevena Matesa na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u utorak poslijepodne poručila je da se njegov moralni integritet s pravom dovodi u pitanje

Podsjetimo, na poticaj sedmero europarlamentaraca EP je danas ponovno raspravljao o tome zašto je Vijeće Europske unije ignoriralo negativno mišljenje EP-a o Matesovoj kandidaturi. Predloženi su i amandmani na proračun EU koji bi zamrznuli 1,8 milijuna eura za Matesov ured, koji će najvjerojatnije biti prihvaćeni jer se o njima ne glasuje posebno, nego u paketu s cijelim proračunom, izvijestio je Večernji list

U pripremljenom govoru Ruža Tomašić izrazila je žaljenje što je izbor člana Europskog revizorskog suda iz njezine države doveo do disonantnih tonova između Parlamenta i Vijeća.

'Razumijem zabrinutost kolega zastupnika koji su postavili ovo pitanje, iako moram ustvrditi da je ono pravno irelevantno. Vijeće od Parlamenta traži samo mišljenje pri izboru članova revizorskog suda i ni na koji način nije obvezno usuglasiti se s istim niti postupati prema istom. Pravila su jasna, a o tome jesu li dobra morat će se povesti puno opsežnija rasprava na nivou Unije', rekla je Ruža Tomašić.

Unatoč pravnoj irelevantnosti tog pitanja, Ruža Tomašić smatra kako ono nije besmisleno ni uzaludno jer u fokus donosi vjerodostojnost jednog visokog europskog dužnosnika.

'U ovom konkretnom slučaju, kolege koje su postavile pitanje s pravom ističu kako je gospodin Mates i usmenim i pisanim putem ustvrdio da neće ići protiv mišljenja Parlamenta, već će povući svoju kandidaturu ukoliko dobije negativno mišljenje ovog visokog doma. Svjedoci smo kako nije učinio ono što je obećao pa se doista opravdano njegov moralni integritet dovodi u pitanje', navela je Ruža Tomašić.

Ustvrdila je da je EU iznimno kompleksna zajednica i da njena opstojnost i prosperitet ovise o mnogim faktorima, između ostalog i o ovom i sličnim pitanjima.

'Postaje sve jasnije kako najveći neprijatelji Unije nisu eurorealisti ili euroskeptici, već upravo oni koji se zaklinju u europsko zajedništvo, a u isto vrijeme postupaju neodgovorno i neprincipijelno, čime nanose štetu ugledu Unije i svim njenim građanima', zaključila je Tomašić, pozivajući vlade svih država članica da, ukoliko doista žele da ljudi imaju povjerenje u europske institucije, u iste delegiraju samo najbolje nacionalne stručnjake.

Vijeće je pak pozvala da 'savjetodavnu ulogu Parlamenta ne shvaća zdravo za gotovo jer na taj način marginalizira ovaj visoki dom i zastupnike kao jedine demokratski izabrane dužnosnike Unije'.