STRUČNO TUMAČENJE

Maštruko: Svećenik je poseban slučaj, ali to je farizejsko ponašanje svih deklariranih katolika među prosvjednicima

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 05.10.2021 11:33
  • Objavljeno 05.10.2021 u 10:56
Prosvjed na Rebru / Ivica Maštruko

Prosvjed na Rebru / Ivica Maštruko

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek / Zeljko Mrsic

Sociolog i diplomat Ivica Maštruko govorio je u Novom danu o kampanji protiv covid potvrda i prosvjedima pred hrvatskim bolnicama nakon uvođenja obveznih covid potvrda u zdravstvu. Iznio je sociološko objašnjenje za prosvjede: 'Postoji otpor među zdravstvenim radnicima, on nije velik i odgovara protestnoj strukturi koja je uobičajena u društvu. Nije to ništa neuobičajeno'

O tome koja je poveznica između naizgled potpuno različitih profila prosvjednika, rekao je da 'antivakserstvo ujedinjuje i jedne i druge'.

'Svećenik je poseban slučaj, treba imati na umu da se Katolička crkva uvijek bavila politikom, od opata i biskupa koji su nosili mačeve, posvećenja oružja, a i u zadnjem ratu smo vidjeli svećenike s pištoljima. Katolička crkva se i inače bavi demografskom politikom, ovo je dio programa zdravstvene politike Katoličke crkve. Samo što u ovom slučaju, hijerarhija ima nešto drugačiji stav od svećenika koji je bio tamo. Od njega se, po običaju Crkve, ograđuje, ali ga se ne izbacuje. I to je u skladu s uobičajenim postupanjima Crkve', rekao je Maštruko za N1, dodajući da su samo u Italiji bili izopćeni iz Crkve svi oni koji su glasali za komuniste.

Na pitanje o pravilima reda kojemu taj svećenik pripada ili pravilima Crkve o tome što treba učiniti u ovakvim slučajevima, Maštruko kaže da postoje temeljna pravila kršćanstva, da to spada u neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje.

'Nije u pitanju samo svećenik, nego i svi koji su bili prisutni, a deklariraju se katolicima i kršćanima. To je jedno farizejsko ponašanje, unutar svih religijskih sistema pa i Katoličke crkve. Družba Isusova čiji je pripadnik se ogradila od njegovog istupa i rekla da to nisu stavovi Družbe. I papa je isusovac, iako se i on sam izrazito bavi politikom. Funkcija pape je izrazito politička. On u zadnje vrijeme govori o gospodarskoj politici, ali i to je politika. Družba će se ograđivati od istupa patera Kneževića, ali on neće biti sankcioniran. Radi se o farizejskom ponašanju unutar Katoličke crkve, koja je jest politička institucija. Meni ne smeta što je on sudjelovao u tome, ali treba prestati biti licemjeran i reći: Da, mi smo politička institucija i treba naše djelovanje suditi po političkim kriterijima'.

  • +15
  • +12

Prosvjed na Rebru zbog uvođenja covid potvrda

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Što se tiče stava Crkve o cijepljenju u Hrvatskoj, kaže da je 'sasvim sigurno stav, počevši od pape, da se zalaže'.

'Upute koje imaju za održavanje misa, okupljanja, od pape pa naniže, taj pristup je sasvim u znaku podrške svim postupcima koje provode vlade, pa i vakcinaciju. Preporučuju je i sami se ponašaju sukladno pravilima državnih vlasti kad je u pitanju pandemija', kaže Maštruko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!