SINDIKAT NIJE OBAVIJEŠTEN

Masovno bolovanje kabinskog osoblja, Uprava CA najavila provjere

01.05.2013 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan smatra da svako lažno bolovanje treba sankcionirati, no poručila je za Media servis da je kabinsko osoblje izloženo većoj mogućnosti oboljevanja

Ako bude istrage, nada se da će pokazati da su sva bolovanja kabinskog osoblja koja su utjecala na poremećaj u redu letenja, opravdana. Odgovorila je i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu DOnčiću koji je rekao kako misli da je možda riječ o slučaju za dr. Housea

"Mislim da je cijela naša firma slučaj za doktora Housea tako da bi definitivno trebao netko sa strane doći i malo promotriti o čemu se kod nas radi. Sindikat nije obaviješten o otvaranju bolovanja u formi tako da ne mogu komentirati nešto što je poslodavac dao medije. Inače, Sindikat kabinskog osoblja još nije krenuo s nikakvim organiziranim sindikalnim akcijama. Tri sindikata i dalje nisu potpisala kolektivni ugovor tako da ćemo mi spremati sindikalne akcije, ali njih ćemo i unaprijed najaviti", rekla je Atuković Vuksan.

Uprava CA najavila provjere

"U ovom trenutku negdje preko 40 članova kabinskog osoblja je na bolovanju što ukupno čini četvrtinu ukupnog broja", rekao je za Media servis Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac. Otvaranje bolovanja se nastavlja, trpe putnici, pa je kompanija morala reorganizirati red letenja iz Zagreba za Munchen, Bruxelles i Beč, te poslijepodnevne letove za Zadar i Pulu, iz Splita za Muenchen i Pariz.

"Procjenjujemo da je 350 putnika zahvaćeno ovim poremećajem. Zbrinut ćemo ih sve, jedan dio će ići našim linijama koje su preusmerene. Do kraja dana očekujemo daljnje poremećaje obzirom da je otavranje bolovanja u kontinuitetu."

Uzroke treba tražiti u neuspjelom dogovoru sindikata oko novog kolektivnog ugovora, a zbog sumnje da za postojeće stanje nije odgovorna objektivna spriječenost zaposlenika za obavljanje poslovnih dužnosti, Croatia Airlines će provesti sveobuhvatnu provjeru, poručuju iz uprave.

"Tim KU su traženi određeni ustupci od strane sindikata da bi se uklopili u program retrukturiranja CA koji je zadan i ja u tom smjeru vidim mogući uzrok te akcije".

Masovno bolovanje i nužnost restrukturiranja tvrtke, komentirao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

"Ministarstvo ne uključuje ni u jednu tvrtku, jer odgovorne osobe su direktori i ravnatelji. Ovo je možda i slučaj za doktora Housea, ali to ćemo vidjeti. Ono što ponavljam po tisućiti put - plan restrukturiranje Croatia Airlinesa nema alternativu, mora se provesti ili će komapnija otići u stečaj", zaključio je ministar.