MISTERIOZNO TROVANJE

Masovni pomor pasa i mačaka u Americi

24.10.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Američka savezna uprava za hranu i lijekove (FDA) vodi istragu masovnog trovanja pasa u SAD-u za koje bi odgovorni mogli biti proizvodi uglavnom uvezeni iz Kine

Gotovo 600 pasa i mačaka uginulo je a oko 3600 pasa i samo 10 mačaka oboljelo je pošto je jelo sušene mesne proizvode, objavile su američke vlasti.

FDA pozvao je vlasnike kućnih ljubimaca da pružanjem svih mogućih informacija pomognu istrazi misterioznih pojava trovanja. "Naši voljeni četveronožni suputnici zaslužuju da uložimo najveće moguće napore i mi to činimo", navodi se u priopćenju FDA.

Simptomi koji su se kod pasa i mačaka razvili unutar nekoliko sati od konzumiranja psećih nagradica su gubitak apetita i smanjena aktivnost, pojačana žeđ i mokrenje, povraćanje i proljev. U nekim slučajevima pojavilo se gastrointestinalno krvarenje i zatajenje bubrega.

Suhomesnati proizvodi su od piletine, pačetine, slatkih krumpira i sušenog voća i prodaju se pod raznim imenima, a najčešće se radilo o uvozu iz Kine.

FDA je ipak odbio objaviti imena proizvoda, ali provodi nadzor nekih pogona u Kini te u istrazi surađuje s kineskim vlastima.

Neki su proizvodi povučeni iz prodaje nakon što je nadzorom utvrđeno da sadrže nedozvoljene antibiotike u kineskim poslasticama za ljubimce.

Do završetka istrage FDA upozorava vlasnike pasa i mačaka da 'slastice' nisu nužni dio uravnotežene prehrane i njihovo izbjegavanje neće naškoditi zdravlju kućnih ljubimaca.