OSTAJU BEZ PLAĆENIH STANOVA

Masovna deložacija u Splitu: Ovo je reket!

09.12.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Iseljenje 14 obitelji iz stambene zgrade u Ulici Dinka Šimunovića na splitskom Trsteniku, najavljeno kao najveća deložacija u Hrvatskoj, djelomično je započelo. Sa šest obitelji postignuta je nagodba, a ostalima je ostavljen rok od sedam dana da ne bi izgubili stanove

U ponedjeljak ujutro, kada se pred zgradom pojavilo nekoliko desetaka policajaca, situacija je bila mirna, no po stanarku kojoj je pozlilo stigla je hitna pomoć. Pristup zgradi bio je potpuno blokiran, a velika akcija započela je iseljenjem nekoliko garaža i poslovnih prostora.

Stambeno-poslovnu zgradu na Trsteniku još 1999. godine započele su graditi tvrtke INCON i PIS, no vrlo brzo došlo je do raskida ugovora s vlasnicima zemljišta, obitelji Vatavuk. Obitelj potom daje oglas u novinama i upozorava kupce da ne bi trebali kupovati stanove u nelegalnoj zgradi. S većinom od četrdesetak kupaca ipak su se nagodili za plaćanje 200 eura po četvornom metru, no dio koji je kupio stanove prije njihovog raskida suradnje s građevinskim tvrtkama to je odbio, a sud je donio pravomoćnu odluku o iseljenju.

U beskrajnom pravnom procesu dio stanara podnio je još jednu žalbu i očekuje novo ročište zakazano za 14. siječnja, no do tada bi mogli ostati bez svojih domova.

'Stan, garažu i poslovni prostor krvavo sam platio 250 tisuća eura još prije petnaest godina, a zbog ovog postupka sramota me gdje živim! Ovdje se radi o reketu, bandi! Pri kupnji stanova postojala je punomoć iz koje je bilo vidljivo da tvrtka INCON radi dokumentaciju, gradi stanove i naplaćuje ih - a pogledajte kako je odlučio sud. Reket, čisti reket - pozivam državu da ovo zaustavi! Pa ne mogu se stanovi naplaćivati bezbroj puta, ne radi se o naftnoj bušotini!', uznemireno nam je kazao jedan od kupaca, Branimir Vidošević.

Odvjetnik stanara Branko Čutura kazao je tek da 'ovo što se događa nije pravna država', a odvjetnik obitelji Vatavuk Rino Petričić tvrdi da je slučaj već odavno sudski riješen, ali da će se sa stanarima svejedno pokušati postići još pokoja nagodba. Ostavljen im je rok do kraja tjedna.

U istoj zgradi oko koje se vode višegodišnji sporovi i tužakanja, zanimljivo, stan ima i nekadašnji šef Državnog inspektorata u Splitu Ante Marušić